Яловича печінка - продукт дуже корисний. В ній міститься багато вітамінів (групи В,А,D,Е,К) та мікроелементів, таких як калій, кальцій, мідь, фтор, залізо. Крім цього в яловичої печінки міститься досить велика кількість білка. При цьому печінка зовсім не жирний продукт, тому прекрасно підходить для тих, хто стежить за фігурою. Вживання його в їжу знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, так як гепарин, що входить до складу печінки, якраз регулює згортання крові. Крім того, даний продукт в розумних кількостях корисний вагітним жінкам, так як фолієва кислота, що знаходиться в ній сприяє нормальному розвитку плоду. Є безліч смачних рецептів приготування яловичої печінки. Її і тушкують і смажать, і відварюють, її додають у салати. А ми вам розповімо рецепти приготування котлет з яловичої печінки.
Печінкові котлети з печінки
Інгредієнти: яловича печінка - 05 кг; цибуля - 1 шт.; яйця - 1 шт.; вершки - 10 г; борошно - 1 ст. ложка; сіль, чорний мелений перець; рослинна олія - 40 р. Приготування Печінка моєму, очищаємо від плівок, обсушуємо і нарізаємо довільними шматочками. Лук очищаємо і ріжемо на кілька частин. Потім печінку разом з цибулею пропускаємо через м'ясорубку або подрібнюємо у блендері. В отриману масу додаємо 1 яйце, борошно і вершки, солимо і перчимо. Все добре перемішуємо. Тісто виходить як на оладки. Тепер у сковороді розігріваємо олію, викладаємо фарш столовою ложкою на сковороду і обсмажуємо з двох боків до появи рум'яної скоринки. Печінка сама по собі готується досить швидко, тому на цьому етапі приготування котлет з яловичої печінки може закінчитися. Але при бажанні їх ще можна тушкувати. Для цього в каструльку наливаємо трохи окропу, складаємо котлети і протушиваем під закритою кришкою близько 5 хвилин. Тушковані котлети виходять більш м'якими.
Котлети з печінки в духовці
Всім відомо, що страви, приготовлені в духовці, виходять більш корисними, ніж ті, які смажили на сковороді. От і ми пропонуємо вам приготувати смачні котлети з печінки в духовці.
Інгредієнти: яловича печінка - 700 г; рис - 150 г; цибуля - 2 шт.; вершкове масло - 40 г; яйця - 2 шт.; сіль і чорний мелений перець - за смаком; сметана - 400 р. Приготування Печінка пропускаємо через м'ясорубку. Цибулю подрібнюємо і обсмажуємо на вершковому маслі. Рис відварюємо до напівготовності, відкидаємо на друшляк, щоб стекла зайва рідина. Тепер всі інгредієнти змішуємо, солимо і перчимо за смаком. Якщо маса виходить занадто рідкою можна додати трохи борошна. Бажано отриманий фарш поставити приблизно на 30 хвилин у холодильник. Потім дістаємо, на змащений маслом деко викладаємо наші котлетки і запікаємо в духовці близько 25 хвилин. Коли котлетки вже «схопилися», тобто трохи пропеклися, заливаємо їх сметанним соусом. Для його приготування необхідно змішати сметану з сіллю і перцем, за бажанням можна ще додати зелень або подрібнений часник.
Рецепт приготування котлет з печінки
У звичайні м'ясні котлети зазвичай додається хліб. Це робиться не з економії - хліб надає готовим виробам пишність. Так чому б і печінкові котлети не додати трохи хліба? Пропонуємо вам спробувати приготувати печінкові котлетки за таким рецептом.
Інгредієнти: печінка яловича - 800 г; борошно - 2 ст. ложки; цибуля - 1 шт.; яйце - 1 шт.; білий хліб - 150 г; рослинна олія для смаження; сіль і перець - за смаком. Приготування Попередньо промиту і очищену від плівок нарізаємо печінку шматочками і пропускаємо через м'ясорубку. Хліб вимочуємо, краще це зробити в молоці, але можна і в звичайній воді. Потім перекручуємо його разом з цибулею на м'ясорубці. Інгредієнти з'єднуємо, додаємо яйце, борошно, сіль і перець. Вимішуємо і смажимо котлети на розігрітому рослинному маслі з двох сторін. Приємного апетиту!