Шведські фрикадельки - це невеликі, приблизно з волоський горіх, кульки з рибного або м'ясного фаршу. Зазвичай в них додають зелень, цибулю і, звичайно ж, різні спеції. Основним інгредієнтом для фаршу є хлібні крихти або розмочений білий хліб.
Давайте розглянемо з вами як готувати шведські фрикадельки? Все дуже просто.
Рецепт шведських фрикадельок
Інгредієнти: яловичина - 500 г; яйце - 1 шт.; батон або білий хліб - 100 г; вершкове масло - 30 г; вершки - 100 мл; ріпчаста цибуля - 1 шт.; рослинне масло - 2 ст. ложки. Приготування Як приготувати шведські фрикадельки? Беремо свіже м'ясо, ретельно перебираємо, видаляючи всі кісточки і плівки, гарненько промиваємо. Потім яловичину подрібнюємо за допомогою м'ясорубки, кілька разів, щоб фарш вийшов більш м'яким і однорідним.
Далі замочуємо у вершках шматок черствого білого батона або хліба, а потім пропускаємо через м'ясорубку і з'єднуємо з фаршем.
Цибулю очищаємо від лушпиння і дрібно ріжемо. Потім кладемо його на сковороду і обсмажуємо на рослинному маслі до золотистого кольору. Додаємо в м'ясний фарш яйце, сіль, цибулю, перець і мускатний горіх - за смаком. Замішуємо фарш, розбавляючи його трохи вершками. В результаті у вас повинна вийти м'яка, але пружна м'ясна маса, щоб при смаженні шведські фрикадельки не розвалювалися.
Тепер починаємо ліпити кульки. Ставимо поруч тарілку з водою і мокрими руками скачуємо кульки, розміром приблизно з волоський горіх. Коли всі фрикадельки сформовані, наливаємо в сковорідку олію, розігріваємо його і викладаємо м'ясні кульки. Підсмажуємо фрикадельки на середньому вогні протягом декількох хвилин, а потім за допомогою вилки перевертаємо на інший бік.
Соус для шведських фрикадельок
Інгредієнти: масло вершкове - 50 г; борошно - 2 ст. ложки; сіль - за смаком; молоко - 50 мл; бульйон - 50 мл; брусничний джем. Приготування Поки смажаться наші фрикадельки, ми з вами приготуємо соус. Для цього розтоплюємо в сотейнику трохи вершкового масла, додаємо борошно і готувати, помішуючи, 3 хвилини. Слідкуйте обов'язково за тим, щоб борошно не стала коричневою. Далі тонкою цівкою, постійно помішуючи, вливаємо молоко і підігрітий бульйон. Все перемішуємо, солимо за смаком і варимо до загустіння.
Готові фрикадельки викладаємо поверх картопляного пюре або будь-якого іншого гарніру, рясно поливаємо приготованим соусом і брусничним джемом.