М'ясо на багатті - це не тільки дорогий серцю кожного шашлик на кефірі . Якщо в господарстві є великий чавунний казан, то страву можна приготувати і більш витончений спосіб.
Казан-кебаб зі свинини - рецепт
Інгредієнти: свинина -15 кг; цибуля - 3шт.; зіра - 2 ч. ложки; сік лимона - 1 ст. ложка; насіння коріандру, сухі трави - за смаком; кріп, петрушка, кінза - 1 пучок; сіль, перець червоний мелений - за смаком. Приготування М'ясо промиваємо, видаляємо плівки і сухожилля. Нарізаємо, як на шашлик. Солимо, перчимо, заправляємо зірою і спеціями. Залишаємо на годину «відпочити».
Не шкодуючи дров, розігріваємо казан. Полум'я повинно охоплювати всю його донну частину. Беремо м'ясо і по шматочку «приклеюємо» жирною стороною до стінок казана. Якщо цей фокус не виходить, збільшуємо температуру. Казан щільно закриваємо (можна навіть придавити вантажем) і зменшуємо вогонь до середнього. М'ясо буде тушкуватися у власному соку, видаючи характерні булькаючі звуки. Приблизно через півгодини вони припиняться. Можна зняти кришку і все перемішати. Якщо рідини в казані ще багато, випариваем її і знову закриваємо. Ще хвилин 10 м'ясо буде смажитися на невеликому вогні.
Казан-кебаб традиційно подають зі спеціально приготованим цибулею. Для цього цибулини нарізаємо тонкими кільцями, гарненько промиваємо їх у холодній проточній воді. Обережно отживаем. Додаємо подрібнену зелень і заправляємо лимонним соком.
Як і шашлик, казан-кебаб треба їсти з запалі з жару. Дуже смачно з салатом з огірків і помідорів і томатним соусом.
Як готувати казан-кебаб з баранини?
Інгредієнти: ребра баранячі - 10 шт.; жир курдючний - 100 г; цибуля - 5 шт.; зіра - 1 ч. ложка; перець червоний гострий - 1 шт.; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Існує кілька способів, як приготувати казан-кебаб з баранини.
Варіант 1 Жир нарізаємо кубиками і витапливаем в добре розігрітому казані. Видаляємо шкварки. Порційно обсмажуємо на цьому жиру реберця до золотистої скоринки. В останню партію додаємо нарізану півкільцями цибулю. Повертаємо все м'ясо в казан, перемішуємо. Щільно закриваємо і тушкуємо баранину 2 години на повільному вогні. Після солимо, перчимо. Приправляємо злегка розтертої зірою.
Все перемішуємо, накриваємо і готуємо ще хвилин 20. Подаємо зі свіжою зеленню, коржами і зеленим чаєм.
Варіант 2 Реберця викладаємо в добре розігрітий казан жирної стороною до стінок. Покриваємо м'ясо шаром нарізаного півкільцями цибулі. Закриваємо кришку і витримуємо 15 хвилин на середньому вогні. Після солимо, перемішуємо, закопуємо цілком перчик. Щільно закриваємо казан і тушкуємо баранину на маленькому вогні близько 2-х годин. Перед подачею казан-кебаб перемішуємо, гострий перець видаляємо. До цієї страви добре підійдуть прісний рис і лаваш.