Фарш в кулінарії незамінний. З нього готують котлети, фрикадельки в соусі , паштети, різні фаршировані овочі, пельмені, курячі кульки і, звичайно, биточки з фаршу - страва для ледачих. Чому для лінивих? Тому що, приготування займає небагато часу, так як страви з фаршу готуються швидше, ніж інші м'ясні, а сам рецепт настільки простий, що і ви самі здивуєтеся.
Рецепт биточків з фаршу
У даному рецепті використовуються панірувальні сухарі. Якщо у вас їх немає, можете замінити хлібної м'якоттю - подрібненої і підсушеної в духовці.
Інгредієнти: м'ясний фарш - 500 г; панірувальні сухарі - 3 ч. ложки; яйце - 1 шт.; сметана - 3 ч. ложки; цибуля - 1 шт.; сіль, перець, спеції - за смаком; рослинне масло. Приготування Фарш (краще всього взяти навпіл свинину і яловичину) солимо, перчимо, додаємо спеції, потім змішуємо з цибулею, попередньо дрібно нарізаною і обсмаженою на олії. Додаємо сире яйце і гарненько вимішуємо. Тепер додаємо панірувальні сухарі і ліпимо «битки» довгастої форми, обвалюємо в сухарях і смажимо на сковороді в рослинному маслі, потім перекладаємо в сотейник. Биточки з фаршу заливаємо соусом зі сметани, трохи розведений водою з додаванням солі, перцю і спецій. Ставимо Сотейник на середній вогонь, накриваємо кришкою і готуємо хвилин 20-25.
Цим же рецептом ви можете скористатися, щоб приготувати биточки з фаршу в мультиварці на пару - відмінно підходить для тих, хто віддає перевагу дієтичне харчування, а також підходить для діток. На дно каструлі налити 3 склянки води і викладіть биточки в кошик для варіння на пару. Встановлюєте режим «Варка на пару» і таймер на 40 хвилин.
Биточки з фаршу в духовці
Приготовані в духовці під соусом, биточки з фаршу вийдуть особливо соковитими і ніжними.
Інгредієнти: Для биточків: м'ясний фарш - 500 г; яйце - 1-2 шт.; борошно - 100 г; цибуля - 2 шт.; панірувальні сухарі - 2 ст. ложки; сіль, перець, спеції - за смаком; рослинне масло. Для соусу:
сметана - 250 г; вода - 100 г; перець, сіль - за смаком; базилік - 1 ч. ложка; паприка - 1/2 ч. ложки. Приготування Нарізаємо дрібно цибулю і обсмажуємо його до готовності (періодично помішуючи), на сковороді в рослинному маслі. М'ясний фарш змішуємо з яйцями, додаємо остиглий цибулю, солимо, перчимо, і гарненько збиваємо до пишної однорідної маси. Потім змішуємо з панірувальними сухарями і ще раз перемішуємо. Формуємо з фаршу биточек, обвалюємо його в борошні й обсмажуємо в рослинному маслі. Викладаємо готові битки на деко або форму для запікання і доводимо до готовності в розігрітій духовці (180-190г градусів) близько 15-20 хвилин.
Тепер приготуємо соус. Для цього змішуємо сметану з водою, сіллю, спеціями, гарненько перемішуємо і заливаємо биточки з фаршу в духовці. Закриваємо духовку і готуємо ще 15 хвилин.
Даємо биточкам постояти хвилин 6-7 в духовці і можемо подавати на стіл.
Для цього рецепту не обов'язково брати яловичину і свинину, ви можете приготувати биточки з курячого фаршу, а залиті сметанним соусом, вони вийдуть соковитими і ніжними. До речі, соус може взяти не тільки сметанний, а вершковий або томатний - це справа вашого смаку і переваг.
Ви також можете приготувати цю страву з додавання всередину начинки - грибів або сиру. Для приготування биточків з фаршу з грибами, обсмажте печериці з цибулею і при формуванні битка, покладіть всередину трохи начинки. Таким же чином можете приготувати биточки з фаршу з сиром, замінивши гриби, натертим на крупній тертці сиром.