Вернуться назад Распечатать

В'ялена куряча грудка

В'ялена куряча грудка
В'ялений продукт, чомусь асоціюється зі словосполученням делікатесний продукт, дорогий продукт. А адже можна такий делікатес приготувати своїми руками з відносно недорогий курячої грудки. В'ялена курка в домашніх умовах або курячий балик, перевершує по своїм смаковим якостям всі очікування. Єдиний недолік цього продукту в тому, що його завжди мало.
Рецепт в'яленої курки зовсім не складний, але займає кілька днів, тому розраховуйте заздалегідь, коли б вам хотілося мати готовий делікатес.
Для приготування в'ялених курячих грудок рецепт можна вибрати «дешевше» і «подорожче» (з коньяком), але смачно буде і в тому і іншому випадку.
Якщо ви любитель ніжного м'яса, то можете обійтися мінімальним часом підсушування. Якщо любите міцніше - то провітрюйте балики довше.
Інгредієнти:
варіант з коньяком:

  • грудки курячі - 4 шт.;

  • спеції різні - 4 ст. ложки;

  • сіль - 4 ст. ложки;

  • коньяк - 400 мл.


  • варіант без коньяку:

  • грудка куряча - 6 шт.;

  • суміш перців - 6 ст. ложок;

  • сіль - 6 ст. ложок;

  • часник - 1 головка.


  • Приготування
    I етап:
    На першому етапі нашою метою є просолити м'ясо:

  • вимиті і висушені грудки натираємо, як слід сумішшю спецій, перцю і солі. Втираємо гарненько, щоб вони стали схожі на котлети в паніровці;

  • якщо в рецепті значиться соєвий соус, то його використовуємо замість солі;

  • якщо це рецепт з коньяком, то заливаємо коньяком;

  • закриваємо целофаном, і нехай стоїть в холодильнику 24 години.


  • II етап:
    На другому етапі нашою метою є змити сіль і як слід просочити м'ясо спеціями:

  • грудки обмиваємо, обсушуємо, і знову обвалюємо в спеціях, тепер вже без солі;

  • якщо в рецепті присутній часник, натерти часником;

  • загортаємо м'ясо в суху чисту марлю, і відправляємо ще на добу в холодильник.


  • III етап:
    Найскладніший. У плані того, щоб не зірватися і не з'їсти раніше часу:

    В'ялена куряча грудка
  • розрізаємо кожну грудку на довгі смужки;

  • підвішуємо смужки в провітрюваному приміщенні;

  • дуже зручно розвішувати балики на натягнуту мотузку, чіпляючи їх на розігнуті канцелярські скріпки;

  • прикривають марлею від комах і пилу.


  • Терпимо, поки грудки не придбає бажану жорсткість (але не менше 6 діб), а потім ріжемо тонюсенькими шматочками і насолоджуємося.
    Якщо ви любите м'ясні продукти домашнього приготування, то вам неодмінно слід випробувати рецепти приготування буженини і домашніх сосисок .