В'ялений продукт, чомусь асоціюється зі словосполученням делікатесний продукт, дорогий продукт. А адже можна такий делікатес приготувати своїми руками з відносно недорогий курячої грудки. В'ялена курка в домашніх умовах або курячий балик, перевершує по своїм смаковим якостям всі очікування. Єдиний недолік цього продукту в тому, що його завжди мало.
Рецепт в'яленої курки зовсім не складний, але займає кілька днів, тому розраховуйте заздалегідь, коли б вам хотілося мати готовий делікатес.
Для приготування в'ялених курячих грудок рецепт можна вибрати «дешевше» і «подорожче» (з коньяком), але смачно буде і в тому і іншому випадку.
Якщо ви любитель ніжного м'яса, то можете обійтися мінімальним часом підсушування. Якщо любите міцніше - то провітрюйте балики довше.
Інгредієнти: варіант з коньяком:
грудки курячі - 4 шт.; спеції різні - 4 ст. ложки; сіль - 4 ст. ложки; коньяк - 400 мл. варіант без коньяку:
грудка куряча - 6 шт.; суміш перців - 6 ст. ложок; сіль - 6 ст. ложок; часник - 1 головка. Приготування I етап:
На першому етапі нашою метою є просолити м'ясо:
вимиті і висушені грудки натираємо, як слід сумішшю спецій, перцю і солі. Втираємо гарненько, щоб вони стали схожі на котлети в паніровці; якщо в рецепті значиться соєвий соус, то його використовуємо замість солі; якщо це рецепт з коньяком, то заливаємо коньяком; закриваємо целофаном, і нехай стоїть в холодильнику 24 години. II етап:
На другому етапі нашою метою є змити сіль і як слід просочити м'ясо спеціями:
грудки обмиваємо, обсушуємо, і знову обвалюємо в спеціях, тепер вже без солі; якщо в рецепті присутній часник, натерти часником; загортаємо м'ясо в суху чисту марлю, і відправляємо ще на добу в холодильник. III етап:
Найскладніший. У плані того, щоб не зірватися і не з'їсти раніше часу:
розрізаємо кожну грудку на довгі смужки; підвішуємо смужки в провітрюваному приміщенні; дуже зручно розвішувати балики на натягнуту мотузку, чіпляючи їх на розігнуті канцелярські скріпки; прикривають марлею від комах і пилу. Терпимо, поки грудки не придбає бажану жорсткість (але не менше 6 діб), а потім ріжемо тонюсенькими шматочками і насолоджуємося.
Якщо ви любите м'ясні продукти домашнього приготування, то вам неодмінно слід випробувати рецепти приготування буженини і домашніх сосисок .