Для приготування печені зі свинини підійде не будь-який шматок м'яса, а тільки ніжний ошийок, але правильний вибір м'яса - далеко не єдиний секрет цього смачного і ситного страви. Наприклад, щоб при гасінні свинина не розгубила свою соковитість, її спочатку потрібно обсмажити на розпеченій сковорідці. З тією ж метою відомі кухарі радять солити м'ясо вже в самому кінці. Ідеальна посуд для печені зі свинини - це казан або глиняні горщики, якщо ви віддаєте перевагу запікати в духовці. До речі, горщики потрібно за півгодини до приготування заливати теплою водою. Вона заповнить пори, що дозволить зберегти всі соки з м'яса і овочів всередині судини.
Ось такі маленькі хитрощі, але, повірте, в кулінарії дрібниць не буває!
Печеня зі свинини з горіхами і грибами на сковорідці
Інгредієнти: свинина - 250 г; гриби (свіжі) - 100 г; горіхи волоські (очищені) - 1/2 ст.; помідори - 5 шт.; цибуля - 2 шт.; часник - 2 зубчики; олія - для смаження; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування У глибокій сковороді на розігрітому рослинному маслі обсмажуємо нарізане невеликими кубиками м'ясо. До утворення рум'яної скоринки. Додаємо дрібно покришений цибулю і часник. Коли цибуля набуде золотистого кольору, додаємо нарізані пластинками гриби. Обсмажуємо, помішуючи, близько 5 хвилин. Томати обдаємо окропом, знімаємо шкірку, подрібнюємо і також відправляємо на сковорідку. Присипаємо спекотне великої горіховою крихтою. Солимо, перчимо. Вливаємо півсклянки гарячої води, накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо до тих пір, поки жарке зі свинини з грибами не загусне.
Смачну печеню зі свинини в духовці
Інгредієнти: гарбуз - 1 шт.; свинина - 600 г; морква - 2 шт.; цибуля - 3 шт.; лавровий лист - 2 шт.; зелень петрушки - 1 пучок; олія - для смаження; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Гарбуз моєму, зверху зрізаємо кришечку, ложкою видаляємо насіння. Обережно, щоб не проткнути, вирізаємо гарбузову м'якоть і кришимо її невеликими кубиками. Цибулю нарізаємо півкільцями, моркву - кружечками. Невеликі шматочки м'яса обсмажуємо, додаємо цибулю з морквою. Хвилин через 10 - м'якоть гарбуза. Солимо, перчимо, перемішуємо. Перекладаємо жарке в підготовлену гарбуз, додаємо лавровий лист і відправляємо осінню красуню в розігріту до 200 градусів духовку. Гарбузову кришечку кладемо поруч на деко. Через півгодини жарке в незвичайному горщику готово. Прикрашаємо його зеленню і подаємо до столу.
Як готувати печеню зі свинини по-баварськи?
Інгредієнти: свинина - 800 г; бекон - 100 г; курага - 1 ст.; морква - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; пиво світле - 1 л; паприка - 1 ст. ложка; чебрець - 1 ч. ложка; масло рослинне - 2 ст. ложки; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Курагу заливаємо півлітра пива і залишаємо на ніч в холодильнику. Нарізане невеликими шматочками м'ясо обсмажуємо порціями на добре розігрітій сковорідці. Реалізуємо свинину в казан, змішуємо з дрібно покришеною цибулею. Солимо, перчимо. На маслі обсмажуємо скибочки бекону і теж відправляємо до м'яса. Заливаємо половиною склянки води, накриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні близько півгодини. Після, додаємо кружечки моркви, спеції, пиво з кураги і залишилися півлітра пінного напою. Накриваємо і тушкуємо 30 хвилин. Відправляємо в казан курагу і тримаємо жарке на вогні ще півгодини.
За описаним рецептом можна приготувати жарке в мультиварці .
Печеня зі свинини з овочами в горщиках
Інгредієнти: свинина (ошийок) - 300 г; гриби сушені - 100 г; борошно -1 ст. ложка; картопля - 5 шт.; корінь селери -1 шт.; цибуля - 2 шт.; морква - 2 шт.; корінь петрушки - 1 шт.; сало топлене - 1 ст. ложка; бульйон грибний - 2/3 ст.; лавровий лист - 3 шт.; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Як зробити жарке з свинини в горщиках? Гриби промиваємо і на 2 години заливаємо холодною водою, а після - відварюємо. Невеликі шматочки м'яса обвалюємо в борошні, обсмажуємо на сильному вогні і розподіляємо по горщикам. Солимо, перчимо. Зверху викладаємо нарізану півкільцями цибулю, кружечки коренів та гриби. Картоплю чистимо, злегка обсмажуємо на салі і також відправляємо в горщики. Заливаємо спекотне грибним бульйоном, додаємо лавровий лист і ставимо на годину в добре розігріту духовку. Готове жарке в горщиках прикрашаємо зеленню перед подачею