Печеня по праву вважається одним з найбільш відомих страв. Воно може бути не тільки чудовим прикрасою святкового столу, але також чудово підійде і для повсякденного скромного сімейного вечері. Приготувати його можна з будь-якого м'яса, а можна змішати кілька сортів м'яса. Але традиційне спекотне робиться тільки з яловичини. Давайте розглянемо з вами цікаві рецепти приготування печені з яловичини і порадуємо всіх ситним блюдом.
Печеня з яловичини в горщиках
Інгредієнти: помідори - 3 шт.; зелень петрушки, кропу - за смаком; яловичина - 1 кг; ріпчаста цибуля - 3 шт.; часник - 4 зубчики; сметана або вершки - 5 ст. ложок; картопля - 3 шт.; м'ясний або овочевий бульйон - 1 л; морква - 2 шт.; сіль, перець, спеції - за смаком. Приготування Давайте розглянемо простий варіант, як приготувати жарке з яловичини. М'ясо гарненько промиваємо, висушуємо рушником, подрібнюємо невеликими шматочками, додаємо сіль, перчимо за смаком і перекладаємо в каструльку маринуватися. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо і дрібно шаткуємо півкільцями. Пасеруємо його на підігрітому рослинному маслі до м'якого стану і золотистого кольору. Потім викладаємо в сковороду шматочки м'яса, перемішуємо і обсмажуємо все до рум'яного стану. Помідори промиваємо і шаткуємо скибочками. Картоплю чистимо, миємо й подрібнюємо кубиками. Моркву очищаємо від шкірки, миємо й нарізаємо кружечками. Зелень кропу обполіскуємо і подрібнюємо. Часник чистимо від луски і видавлюємо через прес.
Тепер беремо глиняні горщики, викладаємо яловичину, картопля, цибуля, часникову масу, морква, помідори і посипаємо зеленню петрушки. Потім виливаємо бульйон , кладемо сметану і закриваємо горщики зверху фольгою. Запікаємо жарке з яловичини в духовці приблизно 40 хвилин, поступово розігріваючи її до 180 градусів. Далі дістаємо акуратно страву з духовки, трохи охолоджуємо і подаємо на стіл або в горщиках, або, переклавши на красиве блюдо і посипати свіжою зеленню. Ось і все, жарке в горщиках з яловичини з овочами готово!
Печеня з яловичини в мультиварці
Цей рецепт неодмінно сподобається всім, хто небайдуже ставиться до м'яса, тушкованого з грибами. Побалуйте себе і приготуйте жарке з яловичини з грибами. Ви насолодитеся не тільки божественним ароматом цієї страви, але і приголомшливим смаком. Біле сухе вино в комбінації з ароматним імбиром і соєвим соусом роблять свою справу, надаючи страві злегка пікантний присмак і прянощі. Подаємо спекотне до столу гарячими з салатом зі свіжих овочів і вашим улюбленим гарніром.
Інгредієнти: філе яловичина - 400 г; морква - 2 шт.; свіжі печериці - 200 г; класичний соєвий соус - 70 мл; біле сухе вино - 100 мл; корінь імбиру - 30 г; рослинна олія - 30 мл; сіль, перець, спеції - за смаком. Приготування Спочатку філе яловичини ретельно промиваємо і подрібнюємо його невеликими порційними кубиками. З морквини чистимо шкірку, промиваємо і натираємо її на крупній тертці.
Печериці обробляємо, промиваємо, подрібнюємо невеликими пластинками. Корінь імбиру чистимо і нарізали дрібненько ножем. Тепер перекладаємо м'ясо в чашу мультиварки. Туди ж кладемо моркву, імбир і печериці. Вливаємо вино, соєвий соус і додаємо рослинне масло. Всі приправляємо сіллю і спеціями, гарненько перемішуємо. Закриваємо каструлю кришкою, виставляємо режим «Гасіння» і готуємо смачну печеню з яловичини з грибами протягом години. Після сигналу закінчення програми, перекладаємо його на блюдо, трохи охолоджуємо, посипаємо зверху рубаною зеленню і подаємо до столу. Не бійтеся експериментувати, додавайте в жарку різноманітні овочі і спеції і у вас обов'язково вийде дуже чудово шалено смачне і ароматне блюдо!