Заливне з язика - це така страва, про яке можна жартома сказати: «мова проковтнеш». Це справжня прикраса будь-якого святкового застілля. Давайте дізнаємося з вами як правильно його приготувати.
Рецепт холодцю з язика
Інгредієнти: морква - 1 шт.; яловичий язик - 500 г; цибулина - 1 шт.; сіль - за смаком; коріння петрушки - 1 шт.; кмин, коріандр, лавровий лист, імбир - за смаком; часник - 3 зубчики; желатин - 10 р. Для прикраси:
морква варена - 1 шт.; консервований зелений горошок - 100 г; варене яйце - 1 шт.; маринований огірок. Приготування Зараз ми розповімо, як приготувати холодець з язика. Отже, беремо спочатку м'ясо, обполіскуємо його холодною водою і кладемо в каструльку так, щоб воно щільно лежало в ній, стикаючись зі стінками. Далі заливаємо мова крутим окропом. На поверхні субпродукту відразу ж з'явиться білок, і мова в результаті вийде дуже соковитим. Тепер ставимо ємність на вогонь, і як тільки вода почне закипати, обережно зливаємо її і знову заливаємо окропом з чайника. Зменшуємо вогонь до мінімуму. Кладемо в каструлю цибулину, селеру, моркву і петрушку. Закриваємо кришкою і варимо приблизно дві години.
Після закінчення часу додаємо спеції, додаємо сіль за смаком і варимо на слабкому вогні ще протягом години. Потім, наколюємо мова кулінарної великий виделкою, перевіряючи таким способом готовність м'яса. Тепер обережно виймаємо мову, обполіскуємо його під холодною проточною водою протягом 2 хвилин. Знімаємо з нього шкурку, а потім знову кладемо його в каструлю. Включаємо вогонь і доводимо до сильного кипіння. Після закінчення часу, знімаємо посуд з вогню і залишаємо мову в бульйоні хвилин на 15. Тепер готуємо форми, в яких буде холодець. На дно укладаємо красиво порізані варену моркву і мариновані огірки, додаємо зелений горошок і варені яйця. Далі розводимо желатин по інструкції на упаковці. Бульйон, де варився язик, проціджуємо через марлю. Відливаємо приблизно склянку рідини, розводимо його теплою водою і розчиняємо в ньому набряклий желатин. Підігріваємо суміш на середньому вогні, не доводячи до кипіння. Мова нарізаємо впоперек волокон.
Тепер розповімо, як прикрасити заливне з язика. Викладаємо м'ясо в підготовлені форми. За цей час желированний бульйон трохи охолоне, і його можна розливати. Не виливайте бульйон форми дуже різко. Краще використовуйте для цього столову або сервірувальну ложку. Тепер ставимо форми з заливним в холодильник приблизно години на два. Коли страва буде готове, перевертаємо форму на плоску тарілку, і накриваємо зверху вологим гарячим рушником. Через кілька секунд знімаємо форму і милуємося готовим заливним з яловичого язика.
Рецепт холодцю зі свинячого язика
Інгредієнти: свинячий язик - 500 г; сіль, перець, спеції - за смаком; петрушка - за бажанням. Приготування Розглянемо ще один простий спосіб, як зробити заливне з язика. Свинячий язик гарненько моєму холодною водою, нарізаємо на дрібні волокнисті шматочки і викладаємо в чашу мультиварки. Солимо, перчимо до смаку і додаємо спеції. Виставляємо режим «Гасіння» і час 2 години. Як тільки прозвучить сигнал готовності, дістаємо шматочки язика з утворився бульйону, а саму рідину проціджують через сито в окремий посуд. Остиглі шматочки язика нарізаємо ще дрібніше і перекладаємо в бульйон. Зверху прикрашаємо свіжою порізаною петрушкою, і ставимо блюдо в холодильник до повного застигання. Виймаємо готове заливне зі свинячого язика з холодильника, нарізаємо порційними шматочками і подаємо до столу. До такої закуски найкраще подавати хрін, гірчицю або інші соуси за вашим смаком.