Буженина - блюдо, яке було відомо ще на Русі, і дійшло до наших часів практично в незмінному вигляді.
До складу будь-якої звичною м'ясної нарізки до святкового столу входить буженина з свинини, яловичини, або м'яса птиці, яку можна без клопоту приготувати самостійно, заощадивши при цьому достатню кількість коштів. У цій статті ми детально розглянемо те, як зробити буженину в духовці власноруч.
Домашня буженина з свинини в духовці
Інгредієнти: свиняча вирізка - 15 кг; часник - 1 головка; гірчиця - 3 ст. ложки; паприка мелена - 1 ч. ложка; лавровий лист - 3-4 шт.; сіль - 2 щіпки; перець - 1/4 ч. ложки. Приготування Свинину миємо й робимо в ній невеликі надрізи, втикаючи ніж у різні частини м'якоті. Головку часнику очищаємо, 4-5 зубчиків нарізаємо великими брусочками і вкладаємо їх в надрізи. Сіль, перець і паприку змішуємо в невеликій ємності і натираємо цією сумішшю м'ясо. Зверху покриваємо свинину тонким шаром крупнозерновой гірчиці, і викладаємо листя лавра.
Два листа фольги кладемо хрест-навхрест, в центр викладаємо м'ясо і загортаємо його, але не дуже щільно. Кладемо буженину у фользі в вогнетривку форму і запікаємо в духовці, не забувши налити на дно форми невелику кількість води. Випікатися м'ясо буде при 180 градусах близько півтори години, при цьому треба стежити за тим, щоб у формі весь час залишалася вода. Тепер домашню буженину слід остудити, і можна подавати страву до столу.
Рецепт буженини з яловичини в духовці
Інгредієнти: Для буженини:
яловича вирізка - 2 кг; сало - 200 г; часник - 4-5 зубчиків; сіль, перець - за смаком; гірчиця - 3 ст. ложки. Для тіста:
борошно - 3 ст.; дріжджі - 1 ч. ложка; вода - 2 ст.; масло рослинне - 1/2 ст.; сіль - 2 ч. ложки; цукор - 2 ч. ложки. Приготування Яловичину моєму і робимо вузькі глибокі надрізи по всій площі м'яса. Сало обвалюємо в суміші солі і перцю і шпигуємо їм м'ясо. Залишилися отвори закладаємо нарізаний часник. Обмазуємо яловичину шаром гірчиці і залишаємо в холодильнику на ніч.
Переходимо до тіста: дріжджі розводимо в теплій воді з цукром, чекаємо, поки вони «активізуються», а потім підсипаємо в розчин борошно, додаємо масло і сіль, і замішуємо круте тісто.
Замариновану в гірчиці буженину обсмажуємо на рослинному маслі до золотистої скоринки. Тепер яловичину необхідно помістити на пласт розкатаного тіста і защепити краї.
Буженина в тісті готується в духовці при 220 градусах близько години. Після чого м'ясо необхідно повністю остудити і помістити на ніч в холодильник. Буженину, приготовану таким чином, нарізають прямо з тестом і подають до столу.
Буженина з індички в духовці в рукаві
Інгредієнти: філе індички - 15 кг; мелена паприка - 1 ч. ложка; суміш італійських трав - 1 ч. ложка; сіль, перець - за смаком; лавровий лист - 3 шт.; часник - 3-4 зубчики. Приготування Приготувати буженину у духовці, в рукаві дуже просто: в невелику каструлю, заливаємо трохи води, з розрахунком на те, щоб повністю покрити м'ясо. У воду висипаємо всі спеції, крім перцю і доводимо маринад до кипіння, охолодити. В маринад занурюємо філе індички і залишаємо його там на ніч. На наступний день, проробляємо в м'ясі глибокі отвори, в які необхідно закласти нарізаний часник, зверху натираємо індичку перцем. Тепер буженину можна помістити в рукав для запікання і відправити в духовку, м'ясо буде готове через 40-50 хвилин, проведених при 180 градусах, після чого його слід витягти з рукава і підрум'янити на сковороді, або потримати в духовці ще 10-15 хвилин.
Буженину з індички подаємо до столу охолодженої, попередньо нарізавши тонкими скибочками.