Підбір свинячого м'яса для приготування буженини з свинини має важливе значення. Добре для цієї мети підходить філейна частина, а також можна взяти окіст, але сама смачна і ніжна виходить буженина з шийки свинини .
Буженина - це універсальне блюдо. Воно відмінно поєднується з іншими продуктами в салатах і в бутербродах, може подаватися на стіл як холодна закуска або бути представленим у якості другої страви з будь-яким гарніром і соусом.
Буженина з свинини в духовці
Інгредієнти: свинячий окіст - 500 г; цибуля - 2 шт.; часник 4 зубки; вершкове масло - 4 столові ложки; хлібний квас - 4 склянки; сушені листя м'яти - 2 чайні ложки; картопля - 1 кг; дрібно нарубана зелень, сіль, чорний мелений перець, лавровий лист. Приготування Спочатку готуємо окіст. Очищаємо його від плівок і сухожиль, виймаємо кістки. Натираємо підготовлене м'ясо сіллю і перцем. Робимо дрібні надрізи, в них кладемо подрібнений часник і цибулю.
Готуємо маринад. Для цього в глиняну або емальований посуд наливаємо квас, додаємо лавровий лист і листя м'яти. В отриману суміш покласти окіст і маринуємо його протягом 12 годин. При цьому м'ясо перевертаємо кожні 4 години.
Після маринування окіст запікаємо в духовці. Остигле м'ясо нарізаємо скибочками. На стіл подаємо зі смаженою картоплею, посипаємо зеленню.
Процес приготування буженини в духовці має свої нюанси. Дуже важливо звернути увагу на вибір форми для випічки. Якщо форма маленька, жир і сік буде виливатися через борти, а при занадто великому посуді, розтечеться по дну і почне пригорати.
Буженина з свинини у фользі
Інгредієнти: свинина (корейка) - 2 кг; сир твердий тертий - 200 г; часник - 4-5 зубчиків; гірчиця - 3-4 столові ложки; червоний мелений перець, сіль. Приготування Змішуємо подрібнений часник, червоний мелений перець і сіль. Натираємо м'ясо отриманою сумішшю, змащуємо гірчицею. Щільно загортаємо свинину в аркуш фольги. Виставляємо духовку з температурою 200 градусів і запікаємо м'ясо приблизно півтори години.
Через півтори години виймаємо м'ясо з духовки, розгортаємо і посипаємо тертим сиром. Ще раз складаємо у фольгу і ставимо в духовку доходити на 10 хвилин. Через час вимикаємо вогонь і залишаємо буженину охолоджуватися, не знімаючи фольгу.
Перед подачею на стіл, запечене м'ясо звільняємо від фольги, нарізаємо тонкими пластинами і красиво розкладаємо на широкому блюді. Прикрашаємо зеленню, поливаємо соусом.
Ще один секрет, який підійде для будь-якого рецепту буженини з свинини. М'ясо загортаємо в тонкий шар сала, і ставимо запікати. Буженина в процесі випічки вбере в себе стільки жиру, скільки їй потрібно. З готового шматка свинини знімаємо обгорнення з сала. М'ясо по цьому рецепту виходить особливо ніжним і соковитим, саме тане в роті. Таку буженину не соромно поставити на святковий стіл.
Буженина з свинини в рукаві
Інгредієнти: нежирне філе свинини - 1 кг; топлене вершкове масло - 2 столові ложки; цибуля - 1 шт.; розсіл квашеної капусти - 1 склянку; насіння кмину - 1 столова ложка; капуста квашена - 500 г; брусниця мочена 300 г; масло рослинне - 3 столові ложки; чорний перець горошком. Приготування На топленном вершковому маслі підсмажуємо м'якоть свинини до отримання золотистої скоринки.
Обсмажену свинину посипаємо кмином і перцем. Укладаємо в спеціальний рукав для запікання м'ясо з крупно порізаною цибулею, поливаємо олією і розсолом. Щільно запечатуємо рукав і поміщаємо в розігріту духовку. Печемо до готовності. Не розкриваючи, залишаємо остигати.
Нарізаємо шинку скибочками, розкладаємо на красивому блюді. З'єднуємо квашену капусту з брусницею, поливаємо рослинним маслом. Буженина в духовці з свинини готова.