Індичатина - чудове легко засвоюване дієтичне м'ясо. Для приготування стейків з індички використовуємо м'ясо з грудки або гомілки. Звичайно ж, у будь-якому випадку краще всього використовувати м'ясо молодої птиці. М'ясо дорослих індиків вимагає попереднього ретельного відбивання і щодо тривалого маринування. Давайте розглянемо кілька рецептів, як приготувати стейки з індички.
Рецепт стейка з індички
Спочатку підготуємо м'ясо. Промиємо його, обсушим полотняною серветкою і наріжемо на стейки товщиною близько 15 см (намагаємося різати упоперек волокон). При необхідності злегка відіб'ємо стейки кухарським молоточком і замаринуем.
Інгредієнти маринаду: лимон - 1 шт.; масло рослинне - 20 мл; часник - 5 зубчиків; зелень різна свіжа; сухі мелені спеції за вашим смаком (перець різних видів, імбир, насіння кмину, коріандру і фенхелю). Приготування Змішаємо масло і сік лимона, додамо продавлений часник, рубану зелень і сухі спеції. Можна додати в маринад 10-20 мл білого або рожевого столового несульфитированного вина. Залишаємо маринуватися мінімум хвилин на 30 а можна години на 2 (довше не треба). Цибулю в маринаді використовувати не радимо - він дає характерний присмак, що подобається далеко не всім (втім, це справа смаку).
Далі у нас є вибір варіантів приготування.
Стейк з індички на сковороді-гриль
Безпосередньо перед приготуванням відкидаємо стейки на чисті серветки або на друшляк, щоб видалити надлишки маринаду.
Приготування Змащуємо добре розігріту чавунну сковорідку-гриль шматочком свинячого сала (щоб не підгоріло). Викладаємо стейки і смажимо на середньо-сильному вогні 3-5 хвилин з кожного боку. Тепер знову перевертаємо з поворотом по відношенню стейка до дна сковороди на 90 градусів - таким чином, на дні вийде об'ємний малюнок-решітка. Смажимо 2-3 хвилини з кожного боку.
Якщо готуємо на відкритому повітрі, можна смажити стейки і на решітці гриля (гратара). Спосіб приготування на відкритому вогні теж цілком непоганий, головне - не пересмажувати. Зрозуміло, ґрати слід змастити салом. А ось відкидати на друшляк в такому варіанті приготування необов'язково. В процесі приготування можна збризкувати стейки столовим вином або пивом.
Стейки з індички в духовці
Для цього потрібно вогнетривка форма (скляна, керамічна або з нержавіючої сталі). Якщо запікати в формі з кришкою (або під фольгою - м'ясо вийде без скоринки).
Приготування Змащуємо трохи розігріту форму шматочком сала і викладаємо стейки. Запікаємо протягом 30-50 хвилин (залежить від температури). Якщо запікаємо без кришки, можна після 2/3 часу процесу вилити в форму трохи пива або світлого столового вина - м'ясо буде соковитішим, духмяне і смачніше.
До стейкам з індички добре подати овочеві салати, гострі соуси (наприклад, томатний, шоколадний, молі та ін). Як гарнір підійдуть рис, квасоля, мамалига , полента або картоплю. Не забудьте також і про свіжої зелені.
Стейк з індички в мультиварці
Попередня підготовка така ж,
тобто маринування (див. вище).
Приготування Дно чаші мультиварки змастимо рослинним маслом або будь-яким іншим жиром. Викладемо стейки в чашу, виберемо режим «Випічка» і встановимо таймер на 20 хвилин. Після закінчення цього часу стейки перевернемо і поставимо ще раз на 20 хвилин. Можна вибрати режим «Приготування на пару» - вийде дієтичний варіант. Головне, щоб чаша мультиварки була із сталі і не мала тефлонового покриття, яке, на думку деяких дієтологів, здатна виділяти і передавати виготовленої їжі шкідливі речовини.