Тефтелі - це кульки, сформовані з якого-небудь фаршу, запашні і тушковані з підливою.
Для фаршу підходить будь-нежирне м'ясо: свинина, яловичина, баранина або птах. Можна зробити тефтелі і риби. Для цього рибне філе ретельно очищають від шкіри і кісток.
Підлива обов'язкове доповнення до тефтелі. Вона буває: білої, з додаванням молока, вершків або сметани; червоної, з додаванням томатів або червоного солодкого перцю, помаранчевої - на основі морквини, зеленої, з додаванням дрібно нарубаної зелені. Варіантів може бути багато, усі залежить від фантазії і смакових уподобань.
Для початку давайте приготуємо прості тефтелі з томатною підливою, рецепт яких описано нижче.
Рецепт смачних рибних тюфтельок з томатною підливою
Інгредієнти: рибне філе - 400 г; пшеничний хліб - 60 г; молоко - 100 мл; цибуля - 50 р; зелень петрушки - 35 г; рослинна олія; томатна паста; сіль, перець. Приготування Рибу ріжемо на невеликі скибочки і пропускаємо через м'ясорубку. Хліб вимочуємо в молоці. Подрібнюємо цибулю і зелень петрушки. Всі інгредієнти змішуємо, солимо, перчимо і добре збиваємо. З фаршу формуємо невеличкі кульки. Деко натираємо маслом і складаємо на ньому рибні тефтелі , обсмажуємо до золотавої скоринки. Перекладаємо в каструлю, заливаємо розведеної томатною пастою і тушкуємо на повільному вогні близько 20 хвилин. На стіл подаємо з улюбленим гарніром.
Курячі тефтелі з підливою зі сметани
Для тюфтельок з курячого фаршу беруть біле м'ясо грудки або темне м'ясо з курячих стегенець. Щоб приготувати фарш із стегенець, м'ясо відокремлюють від кісток і знімають з нього шкіру. Цей фарш виходить більш ніжним і м'яким по консистенції, ніж з білого курячого м'яса.
З курячими тюфтельками дуже добре поєднується легка і смачна сметанна підлива. Спробуйте приготувати, не пошкодуєте!
Інгредієнти: курячі грудки - 2 шт.; рис - 150 г; яйця - 2 шт.; цибуля - 2 шт.; морква - 1 шт.; сметана - 100 г; оливкова олія; сіль, спеції за бажанням. Приготування Курячі грудки ретельно вимиваємо, даємо стекти воді, нарізаємо невеликими шматочками. Пропускаємо мясо через м'ясорубку. Варимо рис. Змішуємо фарш з остившім рисом, яйцями, натертим на дрібній тертці цибулею. Масу вимішуємо, солимо й додаємо улюблені спеції.
Формуємо тефтелі і варимо їх на пару. Готові м'ясні кульки складаємо в каструлю.
На оливковій олії підсмажуємо подрібнену цибулю та моркву. Коли овочі злегка обсмажиться, додаємо сметану, сіль і тушкуємо 5-7 хвилин. Підливку виливаємо в каструлю до тефтелі. Тушкуємо 15 хвилин. Подаємо з гарніром.
Закусочні тефтелі з оселедця Ще один рецепт приготування тефтелькою з підливою, не вписується в загальноприйняті рамки, це більше закусочний варіант. Продукти для їх формування вже беруться приготовлені і вони не проходять подальшу термічну обробку.
Інгредієнти: солона оселедець - 420 г; каперси - 80 г; солоні огірки - 70 г; зварені круто яйця - 8 шт.; анчоуси - 130 г; цибуля - 100 г; зелений салат - 120 р. Для соусу:
оливкова олія - 6 столових ложок; оцет - 2 столові ложки; суміш сушених трав (чабер, майоран, базилік) - 1 столова ложка; сіль. Приготування Оселедець вимочуємо, обробляємо на філе і дрібно рубаємо разом з каперсами, анчоусами, цибулею і солоними огірками. Перемішуємо і формуємо кульки. На середину кожної тефтелі викладаємо половинку жовтка. Подаємо на листі салату і поливаємо соусом.
Соус готуємо з оливкової олії, оцту і суміші трав. Всі компоненти перемішуємо і солимо за смаком.