Є безліч рецептів приготування м'яса - його можна просто відварити, можна посмажити, а можна і протушкувати. Саме про останньому варіанті і піде зараз мова. Ми вам розповімо, як приготувати яловичину, тушковану з овочами. Цей спосіб приготування як не можна краще підходить для даного виду м'яса, адже воно саме по собі досить жорсткувато, і щоб воно вийшло м'яким і смачним, готувати його потрібно досить довго. Причому, зробити це можна не тільки традиційним способом в казанку або сковороді, а також в мультиварці або духовці. До того ж калорійність яловичини, тушкованої з овочами, зовсім невелика, тому це блюдо можна назвати дієтичним, і воно відмінно підходить тим, хто піклується про своє здоров'я і фігуру.
Рецепт тушкованої яловичини з овочами
Інгредієнти: яловичина - 800 г; морква - 150 г; цибуля - 200 г; лавровий лист - 3 шт.; запашний перець - 5 шт.; рослинне масло - 2 ст. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування Яловичину миємо, обсушуємо і нарізаємо шматочками. Краще, якщо вони будуть не дуже дрібними. У глибоку сковороду викладаємо м'ясо і заливаємо його окропом (1 стакан), додаємо лавровий лист і запашний перець, доводимо до кипіння. На повільному вогні під кришкою тушкуємо близько 40 хвилин. Цибулю нарізаємо півкільцями, а моркву - брусочками.
Коли вся рідина з м'яса випарувалася, вливаємо олію, викладаємо цибулю і моркву. Добре все перемішуємо, збільшуємо вогонь і обсмажуємо м'ясо з овочами хвилин 10 періодично помішуючи. Після цього додаємо ще близько 200 мл окропу, солимо, перчимо за смаком. І знову вогонь зменшуємо, а м'ясо тушкуємо під закритою кришкою близько 15 годин. Приготована за цим рецептом яловичина виходить м'якою і соковитою, соус має густувату консистенцію, а цибулю практично повністю в ньому розчиняється.
Яловичина, тушкована з овочами в мультиварці
Інгредієнти: яловичина - 05 кг; морква - 150 г; цибуля - 250 г; часник - 2 зубчики; томатна паста - 2 ст. ложки; суміш заморожених овочів - 800 г; рослинна олія - 30 мл; сіль, перець, коріандр, паприка - за смаком. Приготування У каструлю мультиварки наливаємо рослинне масло і викладаємо яловичину, нарізану шматочками. Вибираємо режим «Випічка» і час приготування 30 хвилин. Спочатку 10 хвилин обсмажуємо м'ясо, потім вливаємо склянку окропу, перемішуємо і готуємо ще 10 хвилин. За смаком додаємо сіль і перець, подрібнені цибулю та моркву і все разом готуємо ще 5 хвилин. Тепер додаємо суміш заморожених овочів, все перемішуємо і готуємо до закінчення програми. Після цього викладаємо томатну пасту, всі спеції і часник, нарізаний пластинами. Виставляємо програму «Гасіння» і час приготування - 15 години. По закінченню цієї програми включаємо «Підігрів» на 30 хвилин. І тільки після цього ніжна яловичина з овочами в мультиварці буде готова.
Яловичина, тушкована з овочами в духовці
Інгредієнти: яловичина - 600 г; морква (середня) - 2 шт.; цибуля (великий) - 1 шт.; помідори - 400 р; вода - 300 мл; томатний соус - 220 г; борошно - 100 г; картопля (невелика) - 700 г; гриби - 200 г; сіль, перець - за смаком. Приготування Духовку нагріваємо до температури 180 градусів. Попередньо промиту і обсушену яловичину нарізаємо невеликими шматочками.
Помідори, моркву і цибулю ріжемо довільно. У глибокій формі змішуємо підготовлені компоненти, накриваємо кришкою і тушкуємо близько 2 годин. За цей час бажано 1-2 рази перемішати масу. По закінченню цього часу додаємо картоплю, який попередньо почистили і нарізали на 4 частини, а також гриби. Знову відправляємо в духовку приблизно на півтори години. Після цього яловичина з овочами готова до вживання! Готову страву можна посипати подрібненою зеленню.
Любителям тушкованих страв пропонуємо ще парочку цікавих рецептів: куряча грудка і баклажани тушковані з овочами .