Тушковані страви навряд чи назвеш стравою на швидку руку, однак простота приготування м'яса таким способом вивела його в фаворити сімейного обіду. Дуже дієтичне, але при цьому ніжне й ароматне м'ясо не вимагає гарніру, адже овочі відмінно виступлять в цій ролі.
Рецепт тушкованого м'яса з овочами
Інгредієнти: селера - 2 стебла; ріпчаста цибуля - 1 шт.; морква - 2 шт.; лавровий лист - 5 шт.; чебрець - 3 гілочки; рослинне масло - 1 ст. ложка; вершкове масло - 1 ст. ложка; борошно - 2 ст. ложки; томатна паста - 2 ст. ложки; вустерширський соус - 2 ст. ложки; яловичий бульйон - 500 мл; яловичина для рагу - 850 р. Приготування У товстостінній посуді для рагу розтоплюємо вершкове масло з оливковою. Закладаємо в ємність нарізану селеру, кубики цибулі і кружечки моркви, смажимо овочі 10 хвилин до м'якості, а після додаємо борошно і томатну пасту. Присмачую блюдо вустерширським соусом і заливаємо бульйоном. Яловичину нарізаємо великими кубиками і занурюємо в бульйон з овочами. Доводимо вміст каструлі до кипіння, а потім зменшуємо вогонь, накриваємо блюдо кришкою і прибираємо з плити. Тушкуємо м'ясо з овочами в духовці при 160 градусах близько 2 з половиною години під кришкою, а потім ще півгодини - годину без кришки, щоб соус упарился і став густішим.
Як приготувати тушковане м'ясо з овочами по-східному?
Інгредієнти: яловичина (шийна частина) - 500 г; свинина (плечова частина) - 500 г; ягнятина (плечова частина) - 500 г; сіль, перець - за смаком; сухе біле вино - 3 ст.; петрушка (подрібнена) - 1/4 ст.; часник - 5 зубчиків; морква - 2 шт.; цибуля порей - 1 шт.; чебрець - 2 гілки; качиний жир - 1/4 ст.; картопля - 1 кг; бекон - 500 г; борошно - 1 ст. Приготування Все м'ясо промиваємо та нарізаємо великими кубиками, приправляємо сіллю і перцем, і викладаємо в глибоку пластикову, або емальовану ємність. До м'яса додаємо подрібнену петрушку, порей, часник, морква і чебрець, накриваємо все харчовою плівкою і залишаємо в холодильнику на ніч.
Гусятницю, або будь-товстостінний казанок змащуємо качиним жиром, укладаємо шарами нарізану картоплю, мариноване м'ясо і овочі, не забуваючи приправляти кожен шар сіллю і перцем. Зверху викладаємо товсті кубики жирного бекону і виливаємо сік, що залишився після маринування.
В тарілці змішуємо борошно з 5 столовими ложками води, замішуємо щільне тісто розкачуємо його в джгут і поміщаємо поверх страви. Заливаємо м'ясо з овочами водою так, щоб покрити і поміщаємо в розігріту до 170 градусів духовку на 3 з половиною години.
Перед подачею м'ясо, тушковане з овочами шарами, посипаємо свіжою петрушкою.
М'ясо, тушковане з овочами і розмарином
Інгредієнти: яловича вирізка - 500 г; оливкова олія - 1 ст. ложка; ріпчаста цибуля - 1 шт.; селера - 2 стебла; часник - 2 зубчики; сухе червоне вино - 1/2 ст.; сушений орегано - 1 ч. ложка; сушений чебрець - 1 ч. ложка; свіжий розмарин - 1 ст. ложка; паприка - 1 ч. ложка; лавровий лист - 1 шт.; вода - 120 мл; морква - 2 шт.; томати у власному соку - 1 банка; нарізана петрушка - 1 ст. ложка; сіль, перець - за смаком. Приготування Яловичину промиваємо та нарізаємо великими кубиками. Обсмажуємо кубики м'яса на рослинному маслі в сотейнику, або товстостінному
казанку. Як тільки м'ясо зарум'яниться, прибираємо його з плити, наливаємо ще трохи олії в жаровню і обсмажуємо на ньому цибулю, селеру і моркву. За хвилину до кінця приготування овочів, додаємо до них нарізаний часник, трохи вина, і тушкуємо пару хвилин.
Присмачую овочі прянощами і травами: розмарином, чебрецем, орегано, паприкою, лавровим листом, сіллю і перцем. Повертаємо в жаровню м'ясо, наливаємо воду, додаємо томати і накриваємо кришкою. Доводимо вміст жаровні до кипіння на сильному вогні, а потім зменшуємо жар і продовжуємо готування ще 2 години. Прикрашаємо готове блюдо рубаною петрушкою.
М'ясо тушковане за цим рецептом можна приготувати із замороженими овочами, наприклад горошком, кукурудзою, або цвітною капустою .