Печінка (будь-яких домашніх тварин) містить безліч корисних речовин, особливо вона багата сполуками заліза, що робить її вельми цінним дієтичним продуктом. Печінка готується досить швидко, особливо куряча. Тушковану печінку з овочами приготувати нескладно, крім того, це досить швидко.
Печінка куряча, тушкована з овочами
Вибираємо гарну, свіжу курячу печінку без патьоків жовчі.
Інгредієнти: печінка куряча - близько 400 м; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; перець солодкий червоний - 1 шт.; часник - 2 зубчики; перець чорний мелений та інші сухі мелені спеції; зелень різна; олія рослинна; сіль. Приготування Лук, нарізаний чверть кільцями, обсмажимо або спассеруем на сковороді до появи золотистого відтінку. Додамо курячу печінку (краще розділити розрізати кожну на 2-3 шматочки). Пасеруємо всі разом до зміни кольору і додаємо заздалегідь підготовлений (нарізаний тонкою короткою соломкою) червоний солодкий перець. При необхідності плесни 20 мл води. Додамо спеції. Тушкуємо під кришкою, періодично помішуючи, протягом 8-15 хвилин. До кінця процесу приправляємо часником. Подаємо з будь-яким гарніром, оформивши зеленню. Можна подати столове вино.
Яловича печінка, тушкована з овочами
Інгредієнти: печінка яловича - близько 400 м; молоко середньої жирності - 200 мл; цибуля ріпчаста - 1 шт.; часник - 1-2 зубчики; сухі спеції; олія рослинна; сіль. Приготування Печінка наріжемо шматками (скибочками) або смужками товщиною близько 2 см і помістимо в суміш молока зі спеціями хоча б на годину (а краще на 2), щоб вона стала м'якше, і пішов специфічний запах. Безпосередньо перед приготуванням промиємо водою.
Нарізаний чверть кільцями цибулю спассеруем на сковороді. Додати в сковороду печінку. Тушкуємо, періодично помішуючи лопаткою, протягом 15 хвилин (довше не треба, а то буде тверда, як гумова підошва). До кінця процесу приправляємо подрібненим часником і перцем. Подаємо з будь-яким гарніром, можна з відварним рисом або картопляним пюре . Вино можна подати червоне столове.