Свинина сама по собі - м'ясо ніжне, ніж, наприклад, яловичина, конина або баранина. Але якщо приготувати свинину з натуральними молочними вершками, м'ясо вийде особливо ніжним і вишуканим. Вершки надають будь-якого м'яса характерний смак і специфічний аромат.
Свинина в духовці з вершками
Запікання - один з найбільш здорових способів приготування їжі. Нам знадобиться вогнетривка форма для запікання середньої глибини (краще всього з кришкою, керамічна, скляна або з харчової нержавіючої сталі).
Інгредієнти: свинина нежирна - близько 600-800 г; цибуля-порей або ріпчаста - 1-2 шт.; вино біле несульфитированное - 30 г; вершки молочні натуральні - близько 150 мл; шматочок свинячого сала; перець гострий червоний свіжий (ну, або мелений); спеції (перець горшком, лавровий лист, гвоздичка, насіння кропу і кмину); часник - 2-4 зубчики; зелень різна (петрушка, базилік, чебрець, естрагон, розмарин, кінза, базилік) сіль. Приготування Свинину наріжемо смужками або брусочками. Цибуля акуратно нашинкуем кільцями. Нагріємо форму і рясно змастимо її свинячим салом (або топленим смальцем). Викладемо кільця цибулі шаром на дно форми, зверху викладемо шматочки свинини. Рівномірно посипаємо спеціями. Поміщаємо форму на грати в духову шафу, розігрітий до середньої температури. Запікаємо без кришки протягом 20-30 хвилин, потім збризкуємо вміст форми вином і повертаємо в духовку хвилин на 10-20.
Вершки приправляємо гострим червоним перцем, продавлений часником і меленим сухими спеціями. Тепер, коли вино випарилось, поливаємо цим вершковим соусом свинину, накриваємо кришкою і відправляємо в духовку ще на 20 хвилин.
Готову свинину з вершками можна подати з рисом, розсипчастою гречкою, відварною картоплею, гороховим пюре , квасолею. Рясно оформляємо страву зеленню. Вина краще вибирати світлі столові білі або рожеві. Можна подати недорогий бренді, віскі, бурбон, граппу, гіркі настоянки, джин, аквавіт, ракію або пиво.
Слідуючи тим же пропорціях (див. вище), можна приготувати свинину з вершками в мультиварці. Потрібно лише встановити відповідний режим, слідуючи додається до цього модного девайсу інструкції.
Свинина, тушкована з вершками, на сковороді
Інгредієнти: свинина нежирна - 400-600 г; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; свинячий жир або рослинна олія. для соусу:
вершки натуральні молочні - 100-150 мл; соєвий соус - 1-2 ст. ложки; масло кунжутне - 2 ч. ложки; часник - 2-4 зубчики; перець червоний гострий свіжий (або мелений); сухі мелені спеції (можна навіть і каррі); сіль; зелень петрушки і кінзи. Приготування Цибулю, нарізану тонкими чверть кільцями, швидко обсмажуємо на сильному вогні на добре розігрітій сковороді. Додаємо свинину, нарізану тонкими смужками довжиною 3-4 див, Обсмажуємо все разом, активно маніпулюючи лопаткою і постійно струшуючи сковороду, протягом 8-12 хвилин. Знімаємо сковороду з плити і накриваємо кришкою.
Не кваплячись, спокійно змішуємо всі рідкі інгредієнти соусу і приправляємо сухими спеціями, гострим перцем і продавлений часником. Поливаємо соусом свинину і тушкуємо на слабкому вогні протягом 8-12 хвилин.
Як гарнір краще всього підійде рис. Оформляємо зеленню. Алкоголь краще вибрати в далекосхідному стилі. Також підійдуть херес, мадера або міцні несолодкі вина.