Зараз ми вам розповімо, як приготувати ліверну ковбасу. Звичайно, можна купити готову в магазині, але, на жаль, її якість залишає бажати кращого. А ось домашня ковбаска виходить дуже смачною і ароматною. З чого ж роблять ліверну ковбасу? Про це ми розповімо в наступних рецептах.
Ліверна ковбаса в домашніх умовах
До складу ліверної ковбаси входять, як правило і нирки, печінка, легені, серце. Все разом це і називається лівер.
Інгредієнти: варений лівер (нирки, печінка, серце, легені) - 2 кг; цибуля - 300 г; яйця - 15 шт.; сметана - 05 л; очищені кишки - 5 метрів; сіль, перець, спеції - за смаком. Приготування Відварену лівер разом з цибулею пропускаємо через м'ясорубку. Цю процедуру можна повторити 2-3 рази, якщо хочете отримати абсолютно однорідну масу. Додаємо сирі яйця, сметану і гарненько перемішуємо. Потім додаємо спеції, перець і сіль. Наповнюємо отриманою масою кишки. Складаємо ковбаски в каструлю, заливаємо водою і варимо на повільному вогні близько 40 хвилин. Після цього дістаємо нашу ліверну ковбасу, даємо їй охолонути, і проколюємо в декількох місцях. Після цього відправляємо в духовку години на 2 при температурі близько 150 градусів. До речі, щоб ковбаска не чіплялася до дну дека, викладаємо на нього спочатку дерев'яні палички, а вже потім ковбасу. Така домашня ліверна ковбаса зберігається в холодильнику до місяця.
Рецепт домашньої ліверної ковбаси
Інгредієнти: серце - 15 кг; печінка - 05 кг; легке - 15 кг; свиняче сало - 300 г; яйця - 8 шт.; бульйон - 700 мл; цибуля - 3 шт.; часник - 2 головки; мелений кардамон - 1 ч. ложка; сіль, спеції - за смаком. Приготування Серце, і легке відварюємо до готовності. Тим часом нарізаємо цибулю і сало. На великій сковороді обсмажуємо спочатку сало. Як тільки воно стало прозорим, викладаємо цибулю. Як тільки він стане злегка м'яким, додаємо порізану шматочками печінку. Обсмажуємо 5 хвилин. Тепер всі підготовлені інгредієнти, включаючи легке, серце, цибулю з салом і печінкою, часник пропускаємо через м'ясорубку.
В отриманий фарш додаємо сіль, кардамон, чорний мелений перець і добре все вимішуємо. Додаємо яйця, знову добре перемішуємо, потім потроху вливаємо бульйон. Фарш має вийти досить рідкуватим. Тепер беремо кишки і за допомогою кондитерського шприца їх начиняємо. Занадто щільно набивати їх не потрібно. Складаємо ковбасу в каструлю, вливаємо воду, щоб ковбаски були покриті, і ставимо на вогонь. На невеликому вогні варимо 40 хвилин, після цього обсушуємо і обсмажуємо на сковороді.
Що ж можна приготувати з ліверної ковбаси?
Звичайно таку ковбаску, тим більше домашнього виробництва можна використовувати в чистому вигляді для бутербродів. Але також можна приготувати різні смачні страви з ліверної ковбаси. Кілька цікавих рецептів ми вам підкажемо нижче.
Запіканка з ліверної ковбасою Інгредієнти: картопля - 700 г; ковбаса ліверна - 300 г; цибуля - 1 шт.; яйця - 6 шт.; помідори - 3 шт.; зелена цибуля - 1 пучок; оливкова олія - 40 мл; сіль, перець - за смаком. Приготування Картоплю відварюємо до готовності і розминаємо. Цибулю дрібно кришимо. З'єднуємо ліверну ковбасу, картоплю, цибулю, 2 яйця, сіль і перець. Форму для випічки змащуємо оливковою олією, викладаємо картопляно-ливерное пюре і робимо в ньому 4 заглиблення, в які вбиваємо по 1 яйцю. Відправляємо форму в духовку, нагріту до 180 градусів, хвилин на 20. Після цього викладаємо нарізані помідори і запікаємо ще хвилин 10. Готову запіканку посипаємо подрібненою зеленою цибулею.
Також ліверну ковбасу можна використовувати як при приготуванні начинки пиріжків або млинчиків . А можна ковбасу подрібнити, підсмажити з цибулею і змішати з вареними макаронами. Теж буде дуже смачно!