Тушкована свинина з овочами - просте, ситне і разом з тим не занадто калорійне блюдо.
Тушковані овочі зі свининою
Інгредієнти: свинина - 1 кг; болгарський перець різного кольору - 2 шт.; цукіні - 1 шт.; часник - 1 головка; морква - 3 шт.; гірчиця - 2 ст. ложки; томатна паста - 2 ст. ложки; перець горошком, перець мелений, сіль, лавровий лист - за смаком; мускатний горіх - 05 ч. ложки; куркума - 05 ч. ложки; базилік - 05 ч. ложки; соєвий соус - 2 ст. ложки; рослинне масло - 2 ст. ложки. Приготування М'ясо нарізаємо, викладаємо в глибоку ємність і присипаємо приправами, даємо трохи постояти. Цибулю і болгарський перець кубиками, цукіні - брусочками, близькими за розміром до м'яса. Часник чистимо і розрізаємо зубчики навпіл. Морква ріжемо четвертинками товщиною 05 мм
М'ясо перекладаємо в розігріту сковороду і обсмажуємо на сильному вогні протягом 5 хвилин, постійно перевертаючи. М'ясо, обсмажене з усіх боків, викладаємо в миску, додаємо гірчицю , перемішуємо, накриваємо і залишаємо ненадовго. На іншій сковороді пасеруємо цибулю до золотистого відтінку. Потім додаємо туди часник, перемішуємо і обсмажуємо кілька хвилин.
В ту ж сковороду, де смажилося м'ясо, викладаємо перець і цукіні і вливаємо соєвий соус. Обсмажуємо овочеву суміш 3 хвилини на сильному вогні. До цибулі і часнику додаємо моркву і обсмажуємо 3 хвилини. Потім овочі з двох сковорідок змішуємо і продовжуємо обсмажувати ще 5 хвилин, постійно помішуючи.
У глибоку сковороду або гусятницю викладаємо овочі і м'ясо, перемішуємо і наливаємо воду, щоб вона покривала вміст на 1 см, ставимо на середній вогонь. Солимо, перчимо, кладемо лаврушку, доводимо до кипіння, після закипання додаємо томатну пасту, перемішуємо, закриваємо і тушкуємо на слабкому вогні 40 хвилин. Потім пробуємо м'ясо, якщо воно готове, знімаємо з вогню, загортаємо посудину в ковдру і даємо потомитися 15-20 хвилин. Подавати можна з картопляним пюре і як окрему страву.
Тушкована свинина з овочами в мультиварці
У цьому рецепті тушкованої свинини з овочами використана заморожена суміш, до складу якої входять болгарський перець, цвітна капуста, морква і стручкова квасоля, якщо цей набір вам не до смаку, ви можете використовувати інші овочі.
Інгредієнти: свинина - 600-700 г; свіжозаморожені овочі - 1 пакет; сметана - 2 ст. ложки; рослинне масло - 2 ст. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування М'ясо миємо, ріжемо невеликими шматочками. Мультиварку виставляємо на режим «Випічка» і обсмажуємо м'ясо близько 30 хвилин до появи золотистої скоринки. Потім засипаємо овочі і перемішуємо, обсмажуємо ще 20 хвилин. Після цього додаємо до м'яса, сметану і 1 склянку кип'яченої води, солимо, перчимо. Готуємо 1 годину на режимі «Гасіння». Після закінчення цього часу пробуємо, якщо м'ясо жорстке, то залишаємо ще на деякий час тушкувати на тому ж режимі.
Тушкована свинина з овочами і картоплею
Інгредієнти: картопля - 1 кг; свинина - 500 г; цибуля - 1 шт.; морква - 1 шт.; томатна паста - 1 ст. ложка; оливкова олія - 1 ст. ложка; сіль, спеції - за смаком. Приготування Картоплю чистимо, миємо й ріжемо великими кубиками. Викладаємо картоплю в каструлю і варимо на середньому вогні. М'ясо миємо, ріжемо великими шматками, солимо, додаємо спеції. Цибулю і моркву дрібно шаткуємо. На розігрітій сковороді обсмажуємо свинину на великому вогні близько 5 хвилин, постійно перемішуючи. Потім засипаємо моркву і обсмажуємо ще 2 хвилини, додаємо цибулю, ще трохи обсмажуємо і додаємо томатну пасту. Все добре перемішуємо і тушкуємо 4 хвилини. В картопля, відварений до напівготовності, викладаємо м'ясо з овочами (головне не дати картоплі сильно розваритися). Тушкуємо все разом 10 хвилин, посолити потрібно в самому кінці.