У святкові дні (а іноді і у вихідні, і навіть буденні) хочеться приготувати щось особливо смачне, ніжне й вишукане, але в той же час ситне.
Чудовий вибір для тих, хто дозволяє собі вживати в їжу м'ясо - телятина (або молода яловичина). Це ніжне м'ясо добре засвоюється організмом людини, приємно на смак і містить безліч корисних речовин.
Телятина, запечена у фользі великим шматком - чудове блюдо для новорічного меню (і для інших випадків), особливо якщо в будинок прийдуть гості.
На ринку вибираємо охолоджене, а не заморожене м'ясо - товстий або тонкий край або філе - ці частини туші найбільш підходять для запікання. Телятина має більш світлий колір, ніж яловичина. У молодої яловичини прошарку жиру та плівки мають світлий, не жовтий колір.
Перед запіканням м'ясо краще замаринувати - воно стане соковитіше, крім того, маринад додасть м'ясу додаткові смакові відтінки. Слід зауважити, що смак молодого гарного м'яса цікавий сам по собі, тому робити маринад надто агресивним не варто.
Маринади можуть бути самими різними: на основі вина, пива, кисломолочних продуктів, фруктових соків і натуральних оцтів, а також різних соусів (наприклад, соєвого). Вибір маринаду - питання індивідуальних переваг. У нашому рецепті маринад буде легким і, в теж час, гострим, пікантним.
Рецепт запеченої телятини у фользі
Інгредієнти: цільний шматок телятини або молодої яловичини - від 05-12 кг; часник - 3-5 зубчиків; перець гострий червоний (немелений, а краще свіжий); ківі - 1 шт.; вино біле або рожеве (столове несульфитированное або вермут, мартіні, мускат) - 30 мл; сік 1 лайма чи лимона; гвоздичка - 2-3 суцвіття; перець горошком різних видів - 5-8 шт.; лавровий лист - 3-5 шт.; насіння коріандру і фенхеля - 05 чайної ложки; невеликий шматочок несолоного свинячого сала (для змащування фольги); зелень свіжа для оформлення. Приготування Часник і червоний перець подрібнити. Ківі дрібно наріжемо. Додамо сік лайма, вино і спеції. М'ясо повинно маринуватися мінімум протягом 2-х годин (а краще 4-8-ми).
Мариноване м'ясо обтираем і обсушуємо серветкою. Фольгу рясно змащуємо салом
(щоб м'ясо не прилипало) і компактно запаковуємо наш шматок в 3-4 шари фольги. Запікаємо в духовій шафі при температурі близько 200 градусів С протягом як мінімум 2-х годин (залежить від м'яса і величини шматка), даємо охолонути. Готову запечену телятину нарізаємо скибками. Можна сервірувати з практично будь-яким гарніром, овочевими салатами, фруктами. До такого вишуканої страви можна подавати практично будь-які вина (краще червоні або рожеві) або домашнє пиво .
Сподобався наш святковий рецепт, тоді радимо зробити телятину з чорносливом - вийде не менш смачно і ситно.