Смак м'яса чудово поєднується зі смаком томатів. Можна просто подати свіжі помідори (або салат, в якому вони є основним компонентом) до м'яса, приготовленого тим чи іншим способом. А можна ввести помідори до складу самого основного блюда. Так часто готують тушковане м'ясо, в тому числі, і яловичину (або телятину).
Розповімо, як приготувати тушковану яловичину з помідорами.
Яловичина гаситься значно довше, ніж м'ясо інших домашніх тварин, як томати певним чином впливають на м'ясо завдяки вмісту в них активним органічним кислотам, важливо вчасно додавати їх до тушащемуся м'яса. Слід зауважити, що після термічної обробки кількість корисного лікопіну в помідорах зростає. Гасити помідори протягом 8-12 хвилин більш ніж достатньо, якщо збільшити час приготування, вони просто перетворюються, що називається, в ганчірки. Тому томати додаємо до яловичини в останній момент, коли м'ясо практично вже майже готове.
При відсутності помідорів (і навіть якщо вони є) можна також використовувати томат-пасту.
Рецепт яловичини, тушкованої з помідорами
Інгредієнти: яловича вирізка - близько 600-800 г; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; олія - 3-5 ст. ложок; помідори щільні стиглі червоні - 3-5 шт. невеликі; перець солодкий - 2 шт.; часник - 2-3 зубчики; сухі спеції за вашим смаком; свіжа зелень різна. Приготування М'ясо наріжемо невеликими короткими смужками або брусочками - так воно приготується швидше. Готувати можна в казані, сотейнику або глибокій сковороді (в тому числі, і в воке). Прожарюємо масло і злегка обсмажуємо або пасеруємо цибулю, нарізаний чверть кільцями. Додаємо м'ясо, перемішуємо лопаткою і злегка обсмажуємо до зміни кольору, потім зменшуємо вогонь і прикриваємо кришкою. Тушкуємо все разом на малому вогні майже до готовності. При необхідності підливаємо води і періодично помішуємо лопаткою.
Телятина буде тушкуватися приблизно протягом 1 години і 30-40 хвилин, а яловичина - не менше 2-х. Готовність визначаємо, пробуючи на смак.
Коли м'ясо вже стало досить м'яким, закладаємо солодкий перець, нашатковану соломкою, помідори, нарізані скибочками. Можна попередньо бланшувати їх, тобто обдати окропом і зняти шкірку, проте слід врахувати, що при такому підході ми втратимо корисні речовини, що містяться в шкірці.
Готову тушковану яловичину приправляємо рубаним часником. Подаємо тушковане м'ясо з будь-яким гарніром і овочевими салатами , оформивши зеленню. До такої страви краще всього подавати червоні столові вина.