Свинина - досить жирне м'ясо (навіть пісні частини туші, такі як биток або вирізка). Щоб збалансувати смак і для кращої засвоюваності найкраще любо готувати свиняче м'ясо з овочами або фруктами, або подавати зі свіжими.
Розповімо, як приготувати свинину з помідорами і сиром. Є кілька способів.
М'ясний салат зі свининою Інгредієнти: нежирна свинина копчена, а краще відварна або запечена - близько 300 м; помідори стиглі щільні - близько 200 г; ропні сир сичужний (наприклад, бринза або Фета») - 200-230 г; цибуля ріпчаста - 1-05 шт.; часник - 2 зубчики; зелень свіжа різна (кінза, петрушка); олія оливкова - 2 ст. ложки; оцет бальзамічний - 2 ч. ложки. Приготування М'ясо наріжемо невеликими брусочками або смужками, сир - кубиками, помідори - скибочками, а цибулю - чверть кільцями. Нарубим зелень і часник. Змішаємо оцет з маслом. Можна приправити гострим червоним перцем. Інгредієнти з'єднаємо в салатниці, поллємо заправкою і перемішати. Прикрасимо зеленню.
Просто і смачно, проте помідори після теплової обробки стають корисніше. Тому можна запекти свинину з помідорами і сиром в духовці.
Деякі радять відразу «сконструювати» відбивні зі свинини з листкової «шубою» з майонезу, цибулі, помідорів і сиру, тобто запекти м'ясо під помідорами і сиром. Так, звичайно, можна вступити, але час приготування м'яса і овочів різне. А сир взагалі переплавится. Крім того, з майонезом додається калорійність. Зробимо витонченіше.
Відбивні зі свинини з помідорами і сиром
Інгредієнти: свиняче м'ясо нежирне - близько 300-400 г (на 6 відбивних); помідори щільні стиглі - 3 шт.; перець гострий червоний і чорний мелений; сир твердий тертий - близько 200-250 г; часник - 2 зубчики; зелень петрушки і кінзи; трохи жиру або сала для змащування форми. Приготування М'ясо наріжемо шматками і злегка відіб'ємо з обох сторін. Приправимо спеціями. Рясно змастимо форму жиром і викладемо відбивні. Ставимо деко в розігріту до температури 180-200 градусів за С духовку і запікаємо протягом 20-30 хвилин.
Виймаємо форму, злегка присипаємо кожну відбивну тертим сиром. Викладаємо скибочки помідорів і повертаємо форму в духовку. Запікаємо ще протягом 15 хвилин, знову присипаємо відбивні шаром сиру і рубаним часником. Прикрашаємо зеленню і, вимкнувши вогонь в духовці, ще раз поміщаємо в неї форму на 5-8 хвилин, не більше. Так і м'ясо добре запечеться, і помідори не перетворяться в «ганчірки», і сир не переплавится.
До страв зі свинини, помідорів і сиру добре підійдуть столові вина, краще - світлі.