Приготувати запечену в духовці фарширований шматок свинини або фаршировані рулети зі свинини - чудова ідея для святкового меню, для сімейного обіду або вечері у вихідні дні.
Свинина фарширована грибами, овочами і сиром
Інгредієнти: свинина (шийна частина або корейка) - 1 кг; гриби білі або печериці (свіжі) - близько 300 м; цибуля ріпчаста - 1 шт.; оливки без кісточок молоді - 8-10 шт.; перець солодкий - 1 шт.; часник - 4 зубчики; сир твердий тертий - 150 г; зелень різна свіжа; мелені спеції (чорний і червоний перець, гвоздика і ін); часник - 3-5 зубчиків; сіль; трохи рослинного масла; трохи смальцю. Приготування На рослинному маслі спассеруем поросяти, ягняти цибулю. Додамо гриби і протушкуйте протягом 15 хвилин на слабкому вогні. Відкинемо цю суміш на друшляк. Солодкий перець наріжемо дрібної короткою соломкою, а оливки - навпіл або вздовж, або кружечками. Порубаємо часник і майже всю зелень. Змішаємо це все з цибульно-грибною сумішшю. Додамо тертий сир і спеції. Трохи присолим і перемішаємо.
Шматок свинини ретельно промиємо і обсушим серветкою. Гострим ножем зробимо збоку по центру акуратний розріз, але не до кінця. Шматок м'яса тепер нагадує обкладинку книги. Розгорнемо його, злегка відіб'ємо і викладемо всередину начинку. Акуратно підгинаємо краю і перев'язуємо в різних напрямках кухарським шпагатом (або просто товстими білими бавовняними нитками). Обвалюємо цей м'ясний згорток у спеціях. Тепер м'ясний рулет потрібно упакувати - небудь у фольгу, або в промаслений папір. Викладаємо на деко і запікаємо в духовій шафі при температурі близько 200 градусів С протягом приблизно години (залежить від віку м'яса і товщини шматка). Остуджуємо, не розгортаючи, потім видаляємо обгортку і шпагат. Нарізаємо скибочками і красиво викладаємо на блюдо. Подаємо із зеленню і світлими винами.
Рулетики з свинини, фаршировані чорносливом з горіхами
Інгредієнти: свинина нежирна (биток, щоб можна було нарізати великими шматками для підкладки) - близько 1 кг; чорнослив - близько 200-250 г; горіхи мелені (будь-які) - 100 г; сир твердий тертий - 100 г; мелені спеції (кориця, перець, гвоздика); коньяк або, портвейн, мадера, херес або мускат міцний білий - 30 мл; трохи смальцю. Приготування Чорнослив запарюємо окропом хвилин на 10-15 після чого воду зливаємо і нарізаємо не дуже дрібно. Заливаємо коньяком або міцним світлим вином, через 10 хвилин вино зливаємо. Додаємо мелені горіхи і тертий сир. Консистенцію можна відрегулювати тертими пшеничними сухарями.
М'ясо нарізаємо як на відбивні і злегка відбиваємо з обох сторін. По краю кожного шматка викладаємо начинку. Загортаємо і обмотуємо по спіралі шпагатом. Зав'язуємо і загортаємо кожен рулетик з свинини у змащену смальцем фольгу або папір. Запікаємо в духовій шафі при середньо-слабкою температурі протягом близько 50 хвилин. Остуджуємо, розгортаємо фольгу і видаляємо шпагат. Нарізаємо шматочками і подаємо з бренді або міцними світлими винами.