Свинина з апельсинами - таке ж класичне поєднання, як і свинина з яблуками, або медом. Ніжне і правильно приготоване м'ясо, у доповненні зі солодкуватими цитрусовими стане стравою-хітом на будь-якому святі.
Рецепт свинини, запеченої з апельсинами
Інгредієнти: свиняча вирізка - 800 г; апельсини - 2 шт.; оливкова олія - 2 ст. ложки; білий винний оцет - 1 ст. ложка; мед - 1 ч. ложка; часник - 2 зубчики; сіль, перець. Приготування Свинячу вирізку розрізаємо на 3-4 шматка і викладаємо в глибоку скляну миску. Окремо змішуємо сік 2 апельсинів з олією, оцтом, медом і пропущеним через прес часником. Не забуваємо доповнити маринад сіллю і перцем. Заливаємо отриманим маринадом м'ясо, накриваємо ємність харчовою плівкою і залишаємо свинину маринуватися на 3-4 години.
Викладаємо мариноване м'ясо на деко, а сам маринад - в невелику мисочку, або сотейник. Запікаємо свинину з апельсинами і медом 25 хвилин при 180 градусах, наприкінці готування залиште м'ясо під грилем ще 5 хвилин, для утворення рум'яної скоринки.
Поки м'ясо запікається, випариваем маринад до консистенції густого сиропу. Подаємо свинину з приготованим соусом.
Свинина, тушкована з апельсинами
Інгредієнти: томати - 400 г; свинина - 1 кг; борошно - 2 ст. ложки; цибулю-шалот - 400 г; лавровий лист - 3 шт.; часник - 5 зубчиків; чебрець; цибуля ріпчаста - 1 шт.; червоне вино - 400 мл; цедра і сік 1 апельсина; курячий бульйон - 350 мл; картопля - 4-5 шт.; оливки - 80 р. Приготування Свинина (м'якоть) нарізаємо великими кубиками і обвалюємо в борошні. Обсмажуємо м'ясо на оливковій олії до золотистого кольору. Доливаємо на сковороду ще масла і закладаємо нарізану цибулю, лавровий лист і чебрець. Смажимо все 5-6 хвилин додаємо подрібнений часник. Слідом за часником в сковороду відправляються очищені від шкірки томати, нарізані великими шматочками, картоплю і оливки. Через 3-4 хвилини всі інгредієнти заливаємо вином, бульйоном і апельсиновим соком не забуваємо додати цедру. Як тільки суміш у сковороді почнемо закипати, накриваємо її фольгою і ставимо в духовку при 160 градусах. свинина з апельсинами на сковороді, в фользі буде готова через 15-2 години.
Перед поданням страви можна видалити надлишки жиру, якщо такі є, і подавати до столу, прикрасивши зеленню.
Аналогічним чином свинина з апельсинами може бути приготована і в мультиварці, для цього спочатку обсмажте всі інгредієнти на «Випікання», чи «Смаженню», а потім перейдіть на «Гасіння» після додавання рідини. Через 3 години свинина буде готова.
Як приготувати свинину з апельсинами в духовці?
Інгредієнти: свиняча нога - 1 шт. (близько 45 кг); апельсини - 8 шт.; діжонська гірчиця - 1 ст. ложка; коричневий цукор - 180 г; гвоздика - 20 бутонів. Для соусу:
лікер «Grand Marnier» - 4 ст. ложки; мускатний горіх мелений - 1/2 ч. ложки; мелена гвоздика - 1/2 ч. ложки. Приготування Духовку розігріваємо до 180 градусів. Свинячу ногу протираємо серветкою і кладемо на деко для запікання. Поливаємо м'ясо апельсиновим соком і ставимо в духовку на 3-3 1/2 години, кожні 30 хвилин поливаючи м'ясо утворився соком. Як тільки м'ясо буде готове, дістаємо його з духовки. Змащуємо ногу сумішшю гірчиці і цукру. Нарізаємо апельсини кільцями і покриваємо ними ногу. Кожен гурток апельсина кріпимо за допомогою гвоздики. Повертаємо свинину в духовку ще на 30-40 хвилин, кожні 10 хвилин поливаючи м'ясо соком.
Накриваємо ногу фольгою і залишаємо відпочити, а тим часом візьмемося за соус: лікер виливаємо на деко з-під свинини, доводимо до кипіння і додаємо мускатний горіх і гвоздику. Подаємо м'ясо з готовим соусом до столу.