Вирішили приготувати м'ясо на сьогоднішній домашній, або святкову вечерю? Зробіть вибір на користь яловичини. Це нежирне м'ясо можна приготувати дуже ніжним і соковитим, всупереч коментарям домогосподарок про жорсткість яловичини. Головний секрет - вибирати правильну частина туші і правильно її приготувати, тому сьогодні ми поділимося з вами рецептами смачної яловичини в духовці.
Рецепт яловичини, запеченої в духовці
Інгредієнти: яловичина (вирізка з лопаткової частини) - 2 кг; сіль - 1/4 ст. + 1 1/2 ч. ложки; цукор - 1/4 ст.; мелений чорний перець - 2 ст. ложки; тертий хрін - 1/2 ст. Приготування М'ясо промиваємо й обсушуємо. У невеликій мисці змішуємо сіль і цукор, отриманою сумішшю натираємо м'ясо і залишаємо його на 3-4 години в холодильнику. Після, промиваємо яловичину ще раз і знову обсушуємо. Залишаємо м'ясо накритим ще на пару годин.
Окремо змішуємо сіль, перець і тертий хрін. Яловичину кладемо на деко і розподіляємо суміш з хрону і перцю по поверхні м'яса.
Розігріваємо духовку до 180 градусів і ставимо в неї деко з м'ясом. Випікаємо яловичину півтори години, після чого виймаємо й даємо настоятися ще хвилин 20 перед подачею, щоб при розрізуванні шматок не втратив сік.
Такий простий рецепт приготування яловичини в духовці займає чималу кількість часу і не терпить поспіху, так що не упускайте кроків підготовки м'яса перед запіканням і результат проявить себе у всій красі.
Рецепт соковитою яловичини в духовці
Інгредієнти: яловичина - 15 кг; оливкова олія; часник - 8 зубчиків; сіль, перець. Для підливи:
червоне вино; крохмаль. Приготування Робимо глибокі надрізи по всій поверхні м'яса і шпигуємо яловичину шматочками часнику. Зверху натираємо шматок м'яса маслом, приправляємо сіллю і перцем. М'ясо перемотувати шпагатом, щоб воно зберегло свою соковитість, і кладемо жирної стороною догори. Таким чином жир і сік, які будуть випливати з м'яса під час готування, пропитают шматок.
Запікаємо яловичину спочатку при 190 градусах півгодини, а після зменшуємо температуру до 107 градусів і готуємо м'ясо близько 2 годин, орієнтуючись на показники термометра для м'яса (він повинен показувати 57-60 градусів в кінці готування).
Запечену яловичину залишаємо відпочити перед подачею, а тим часом займемося соусом. Беремо деко, на якому запікали м'ясо і ставимо її на вогонь плити. Заливаємо залишки соку і жиру з дека червоним вином і доводимо рідину до кипіння. Додаємо дрібку крохмалю для того, щоб соус вийшов більш густим.
Рецепт яловичини, тушкованої в духовці
Рецепт запікання ідеального рагу з яловичини в духовці кроїть в собі 2 аспекти: правильна посуд (товстостінна жаровня, або каструля підійдуть ідеально), і температура готування, яка повинна бути низькою.
Інгредієнти: яловичина (рагу) - 900 г; ріпчаста цибуля - 2 шт.; селера - 3 стебла; морква - 4 шт.; біле сухе вино - 120 мл; томатний сік - 340 мл; цукор, сіль - 3 ч. ложки; мелений чорний перець - 1/4 ч. ложки; картопля - 2 шт.; горох або квасоля - 225 р. Приготування Цибулю нарізаємо великими кільцями, ріжемо моркву і селеру шматочками середнього розміру. У мисці змішуємо томатний сік, біле сухе вино, цукор і сіль, додаємо трохи перцю.
У жаровню з невеликою кількістю рослинного масла закладаємо м'ясо, овочі і заливаємо все сумішшю на основі томатного соку.
Духовку розігріваємо до 150 градусів і ставимо в неї жаровню з м'ясом і овочами. Випікаємо страву 2 з половиною години, не забуваючи перемішувати інгредієнти кожні 30 хвилин. Після закінчення часу закладаємо до м'яса шматочки картоплі і продовжуємо приготування 30 хвилин, після чого додаємо квасолю і запікаємо рагу ще півгодини.