Тушкована яловичина в ніжній сметанною підливі розкриє смак будь-якого гарніру. Це гаряче блюдо ідеально підходить для холодної пори року, так як відрізняється особливою поживністю і ситністю. Про те, як тушкувати яловичину в сметані читайте далі.
Рецепт тушкованої яловичини в сметані
Інгредієнти: борошно - 2 ст. ложки; яловичина - 1 кг; печериці - 200 г; яловичий бульйон - 250 мл; біле вино - 125 мл; томатна паста - 70 г; діжонська гірчиця - 1 ст. ложка; паприка - 1 ст. ложка; сметана - 1 ст.; петрушка. Приготування Яловичину нарізаємо великими кубиками. На дно жаровні насипаємо борошно і поверх кидаємо м'ясо. Обвалюємо його в борошні, щоб рівномірно покрити яловичину. Слідом за м'ясом в жаровню відправляємо крупно нарізані гриби, яловичий бульйон , вино, томатну пасту, гірчицю і паприку. Закрити жаровню кришкою і залишаємо страву на малому вогні 2-2 1/2 години. Після закінчення часу додаємо до яловичині сметану, перемішуємо і залишаємо на плиті ще на 30 хвилин. Готову страву посипаємо зеленню і подаємо з гарніром з картопляного пюре, наприклад.
Тушкована яловичина зі сметаною
Інгредієнти: бекон - 4 скибочки; яловичина (вирізка) - 1 кг; ріпчаста цибуля - 2 шт.; часник - 1 зубчик; сіль - 1 1/2 ч. ложки; перець - 1/4 ч. ложки; сушений майоран - 1 /2 ч. ложки; сухе біле вино - 2/3 ст.; сметана - 2 ст.; свіжа петрушка. Приготування Бекон нарізаємо і обсмажуємо до золотистого кольору. Яловичину нарізаємо великими шматками і обсмажуємо на витопившемся з бекону жирі до золотистого кольору. Цибулю нарізаємо великими кільцями і відправляємо до смаженій м'ясу разом з часником. Готуємо всі разом 5 хвилин.
Приправляємо м'ясо сіллю, перцем, майораном і заливаємо вином. Доводимо рідина в жаровні до кипіння і накриваємо жаровню кришкою. Тушкуємо яловичину зі сметаною 1 1/2 години на малому вогні. В кінці готування поливаємо м'ясо сметаною, перемішуємо і знімаємо з вогню. Посипаємо блюдо зеленню і паприкою перед подачею. Подавати таке блюдо можна як самостійно, так і з овочевим гарніром.
Яловичина, тушкована зі сметаною і желе з червоної смородини
Яловичина зі сметаною може стати вишуканим блюдо, якщо доповнити його смородиновим желе і додати в маринад ялівцеві ягоди.
Інгредієнти: яловичина - 2 кг; селера - 3 стебла; морква - 2 шт.; ріпчаста цибуля - 2 шт.; сухе червоне вино - 1 1/2 ст.; лавровий лист - 2 шт.; розмарин - 1 гілочка; чебрець - 1 гілочка; рослинна олія; борошно - 1/4 ст.; червоний винний оцет - 1/4 ст.; томатна паста - 1 /4 ст.; курячий бульйон - 700 мл; желе з чорної смородини - 3/4 ст.; сіль, перець; сметана - 1/2 ст. Приготування У глибокій мисці шматки яловичини змішуємо з нарізаним селерою, морквою і цибулею. Заливаємо м'ясо вином, додаємо подрібнений розмарин і чебрець. Якщо під рукою є ягоди ялівцю - додайте їх. М'ясо ретельно перемішуємо з травами і овочами і залишаємо під плівкою в холодильнику на ніч, не забуваючи кілька разів перемішати яловичину в
період маринування.
Мариноване м'ясо виймаємо з тарілки і обсмажуємо на рослинному маслі разом з овочами в жаровні. Як тільки м'ясо стане золотистим, посипаємо його борошном і перемішуємо. Заливаємо в жаровню оцет і залишки маринаду, також додаємо томатну пасту. Готуємо все ще 2 хвилини.
Заливаємо в жаровню бульйон і кладемо желе з чорної смородини, все солимо і перчимо. Зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо м'ясо 2 1/2 години. В кінці готування додаємо до яловичині сметану і перемішуємо.
Яловичина в сметані готова, подавати її можна як з свежесваренной пастою, так і з картопляним пюре, або простий рисовою кашею.