Печінка свійських тварин і птахів - дуже цінний дієтичний продукт харчування. У печінці міститься безліч корисних речовин, різних вітамінів і мікроелементів (зокрема, сполуки заліза у великій кількості). Вживання печінки різноманітних тварин та птахів показана людям зі зниженим гемоглобіном (тобто, при недокрів'ї), особливо корисна дітям і видужуючих після операцій. Крім усього іншого, печінка - продукт, що легко засвоюється організмом людини.
Ну, корисність - це звичайно чудово, однак, крім усього іншого, більшість з нас любить смачно поїсти (не рахуючи органолептично нечутливих людей, яким насправді все одно, що вони вживають в їжу).
Розповімо, як приготувати смажену печінку з цибулею. Печінка будь-яких домашніх тварин і птахів (особливо яловичу, свинячу, баранячу, цапину і индюшиную) перед приготуванням добре вимочити в молоці (зрозуміло, нормальному молоці, а не порошковому, гомогенізованому і пастеризованому) протягом хоча б години, а краще 2-4-х.
Використовуючи такий спосіб підготовки, ми позбавимося від неприємного характерного гіркуватого присмаку і запаху. Курячі, качині і гусяча печінка цього не потребує. Якщо печінка велика (від ссавців), краще розрізати її на скибки товщиною близько 08-12 см, або на невеликі шматочки або смужки - так вимочування буде відбуватися ефективніше. В молоко, до речі, можна додати різних сухих мелених спецій по вашому смаку, а також подрібнений часник, гострий червоний перець, ароматну свіжу зелень. Безпосередньо перед зажариванием або гасінням відкинемо печінка на друшляк. Можна промити водою, але це необов'язково.
Рецепт свинячої печінки, смажену з цибулею
Інгредієнти: печінка свиняча свіжа - близько 400 м; цибуля ріпчаста - 1 шт. середнього розміру; часник - 2 зубчики; перець чорний мелений; зелень свіжа різна (петрушка, базилік, кінза, розмарин і ін); масло рослинне і вершкове топлене або свинячий смалець. Приготування Чистимо цибулину, наріжемо її тонкими чверть кільцями і обсмажимо в сковороді на середньому вогні до легкого золотистого відтінку. Додаємо в сковороду печінку, нарізану, як вам більше подобається, попередньо вимочену в молоці (або не вимочену, у різних людей різні смаки), і обсмажуємо, помішуючи лопаткою, до зміни кольору печінки. Зменшуємо вогонь, додаємо спеції, прикриваємо кришкою і тушкуємо не довше 10-20 хвилин залежно від розміру шматочків (якщо довше, буде жорстко і несмачно).
До кінця процесу додаємо подрібнений часник і перемішуємо. Подаємо з будь-яким гарніром, полив соусом, який утворився в сковороді в процесі приготування. Посипаємо подрібненою зеленню. Можна збризнути соком лимона - запах стане цікавіше. Можна також подати легке столове вино або домашнє пиво і який-небудь соус.
Також можна засмажити свинячу печінку в клярі. У цьому варіанті цибулю будь-якого сорту насмажимо окремо або дрібно нашинкуем свіжий зелений лук (або шніт-цибулю). Можна подати і свежемаринованний цибулю (смачно виходить цибулю-порей, нарізану кільцями). Для цього нашатковану цибулю обдадим окропом, зіллємо воду і замаринуем в соку лимона або лайма, або в натуральному фруктовому оцті.
Свинячу печінку наріжемо шматками, як на битки. Перед обсмажуванням будемо вмочати в кляр (яйце + пшеничне борошно і, може бути,
трохи молока). Обсмажуємо з обох боків до появи легкого золотистого відтінку.
Печінка індички, смажена з цибулею
Печінка індички кілька суховата і горьковата, тому її перед приготуванням дуже бажано все ж вимочити в молоці середньої або високої жирності - так вона стане соковитіше і присмак пом'якшиться. Можна нарізати шматками або готувати цілком. Готуємо так само, як описано в попередньому рецепті (див. вище).
Печінка будь-яких домашніх тварин, смажена з цибулею - страва середньої калорійності, так що не хвилюйтеся, готуйте і їжте із задоволенням, хоча б раз на місяць.