Нирки (свинячі, яловичі, баранячі) не найпопулярніший з субпродуктів у кулінарів з-за специфічного запаху, обумовленого функціональними особливостями цього органу. Між тим, нирки - це недорогий продукт, чисте м'ясо практично без жиру, і, якщо його правильно приготувати, все вийде цілком їстівне, непротивно і навіть смачно. Наприклад, можна приготувати нирки в сметані.
Перед приготуванням будь-якої страви з нирок їх спочатку необхідно правильно підготувати.
Підготовка нирок до приготування Розрізаємо кожну нирку навпіл уздовж, ножем акуратно видаляємо плівки і сечоводи. Замочуємо нирки в холодній воді протягом декількох годин (від 2-х до 8-ми). Промиваємо, нарізаємо половинки нирок поперек (по діагоналі) скибочками, покласти в миску, щедро присипаємо харчовою содою, перемішуємо і залишаємо на 20 хвилин. По проходженні цього часу заливаємо розчином натурального винного або яблучного оцту з водою (співвідношення 1:1).
Після проходження реакції ретельно промиваємо шматочки нирок холодною водою. Телячі або баранячі нирки після цього проварюємо у великій кількості води протягом 5 хвилин після закипання, після чого відкидаємо на друшляк. Телячі, свинячі і овечі нирки можна готувати без попереднього проварювання.
Свинячі нирки, тушковані в сметані
Інгредієнти: нирки свинячі - 4 шт.; лимон - 1 шт.; суміш сухих спецій для маринаду (наприклад, хмелі-сунелі); часник - 4 зубчики; цибуля ріпчаста - 1 шт.; масло рослинне або свинячий жир; сметана натуральна молочна - 100-150 мл; суха суміш каррі; паприка мелена; свіжа зелень різна (цибуля, петрушка, кріп, кінза, базилік та ін). Приготування Після того, як підготовлені нирки (див. в початок тексту), злегка замаринуем їх хвилин на 20. Склад маринаду: сік лимона, 2 зубчики часнику (подрібнити), сухі спеції, сіль. Після маринування шматочки нирок промиємо і відкинемо на друшляк або серветку.
Розігріваємо масло або жир на сковороді, очищену цибулю нарізаємо чверть кільцями. Обсмажуємо шматочки нирок і цибулю, перевертаючи лопаткою близько 3-5 хвилин, після чого зменшуємо вогонь і тушкуємо, прикривши кришкою, періодично помішуючи. При необхідності можна подбавить
трохи води. Тушкуємо протягом 25-40 хвилин.
Сметану заправляємо сумішшю карі і паприкою. Додаємо цю суміш в сковороду. Перемішуємо, трохи прогріваємо, але до кипіння не доводимо. Подавати нирки тушковані можна з будь-яким гарніром (картоплею, гречкою , горохом, квасолею та ін), безпосередньо перед подачею посипаємо рубаними зеленню і часником.
Яловичі нирки в сметані готуються практично так само, тільки їх спочатку треба проварити протягом 5 хвилин у великій кількості води, потім воду зливаємо і можна готувати.