Готувати печінку - завдання не з легких. Ніжна і смачна, вона може стати ідеальним основною стравою, або закускою до повсякденного, або навіть святкового столу. Крім приємного смаку, печінка також володіє цілим рядом необхідних для організму людини вітамінів, а запікання в духовці, з мінімумом жиру, дозволяє підвищити користь цього продукту ще більше.
Куряча печінка в духовці
Інгредієнти: фундук 75 г; оливкова олія - 1 ст. ложка; цибулю-шалот - 8-9 шт.; сіль, перець - за смаком; цукор - 2 ч. ложки; вершкове масло - 1 ст. ложка; рукола - 1 жменя; куряча печінка - 300 г; бальзамічний оцет. Приготування Цибуля шалот розрізаємо на четвертинки і обсмажуємо на розтопленому вершковому маслі, посипавши сіллю, до м'якості. Як тільки цибуля стане м'яким, посипаємо його цукром і залишаємо карамелизоваться до золотистої скоринки.
Курячу печінку викладаємо на деко, змащене оливковою олією і покритий фольгою і ставимо в духовку, розігріту до 200 градусів на 15 хвилин. Запечену печінка солимо і перчимо, після чого викладаємо на деко і подаємо з карамелізованою цибулею і руколою, полив бальзамічним оцтом.
Свиняча печінка, запечена в духовці
Інгредієнти: свиняча печінка - 500 г; борошно - 1 ст.; часниковий порошок - 1 ч. ложка; кумин - 3/4 ч. ложки; сіль, перець - за смаком; мелена гвоздика - щіпка; рослинна олія - 4 ст. ложки; лимон, зелень для подачі. Приготування Перед приготуванням свинячу печінку варто ретельно вимити, а також очистити від плівок, жовчних проток і жив. Борошно просіваємо, змішуємо з молотом кумином, хорошою пучкою солі, перцю, часнику і меленої гвоздики. Обвалюємо шматочки печінки в борошняної суміші і викладаємо на деко, змащене рослинним маслом. Запікаємо печінка при 190 градусах 25-30 хвилин або до рум'яної скоринки. Подаємо шматочки печінки з лимоном, зеленню і улюбленим соусом. Не зайвим буде і келих пива.
Рецепт яловичої печінки в духовці
Інгредієнти: яловича печінка - 15 кг; часник - 4 зубчики; лавровий лист - 3-4 шт.; ріпчаста цибуля - 2 шт.; морква - 2 шт.; картопля - 5-6 шт.; сухе червоне вино - 300 мл; рослинне масло - 80 мл; сіль, перець - за смаком. Приготування Печінку ретельно чистимо та миємо, після чого заливаємо вином, кладемо лавровий лист і пропущений через прес часник. Даємо печінки промаринуватися близько 2-3 годин.
Овочі миємо, чистимо й нарізаємо великими шматками. Викладаємо овочі на змащений маслом деко, а зверху цілком кладемо маринований шматок печінки. Посипаємо все сіллю, перцем, поливаємо зверху залишками масла і ставимо в розігріту до 200 градусів духовку на 30-35 хвилин.
Суфле з печінки в духовці
Інгредієнти: смородина - 2 ст. ложки; сухе червоне вино - 400 мл; гвоздика - 4 шт.; часник - 1 зубчик; вершкове масло - 250 г; куряча печінка - 500 г; яйця - 2 шт.; желатин - 1 1/2 ч. ложки. Приготування Смородину заливаємо 125 мл вина і відставляємо на час. Залишилося вино змішати з часником і гвоздикою і доводимо до кипіння. Як
тільки вино увариться до 80 мл, проціджуємо його.
На столовій ложці олії обсмажуємо печінку близько 2 хвилин. Полусирую печінка збиваємо разом з вином і залишилися олією, а отриманий паштет акуратно з'єднуємо зі збитими до м'яких піків білками. Солимо і перчимо суміш, перелити у форму і ставимо на деко, заповнений водою. Готуємо суфле з печінки 40 хвилин при 160 градусах.
Смородину змішуємо з розмоченим і розчиненим у воді желатином і заливаємо отриманим желе остигле суфле. Залишаємо желе в холодильнику до застигання і подаємо до столу зі свіжим багетом.