Баранину особливо м'ясо молодих тварин, а також ягнятину можна вважати дієтичним м'ясом. З баранини традиційно готують різні корисні, цікаві та вишукані страви. Наприклад, можна запекти баранину у фользі в аерогрилі, на вугіллі або в звичайному духовій шафі.
Як запікати баранину у фользі?
На ринку (або в м'ясному відділі) вибираємо верхню частину задньої ноги (окіст), лопатку або грудинку.
Інгредієнти: бараняче м'ясо нежирне 1 шматком на кісточці - від 800 м до 16 кг; перець чорний духмяний; насіння коріандру; насіння фенхелю; гвоздика; сік лимона; вино червоне, світле або рожеве несульфитированное або пиво; перець червоний гострий; часник; ароматні свіжі (або сухі трави (майоран, орегано, естрагон, розмарин, кінза та ін). Приготування Баранина має специфічний присмак і аромат, тому м'ясо перед приготуванням можна замаринувати, це додасть йому додаткові смакові відтінки. Замаринуем м'ясо на ніч (ну, або годин на 8).
Приготуємо маринад. Ті спеції, які в насінні, истолчем в ступці, які мелені - просто додамо потроху. В принципі, можна використовувати готові суміші спецій без солі і глутамату натрію, наприклад, хмелі-сунелі або подібні. Часник і трави дрібно нарубим. Додамо вино (або домашнє пиво ) і сік лимона. Консистенція повинна бути досить густий, щоб обмазати шматок. У більш рідкому маринаді можете маринувати м'ясо до 2-х діб в закритому посуді в холодильнику. Маринад не солимо. Обмазуємо шматок баранини і залишаємо (або поливаємо в тісному контейнері маринадом і іноді перевертаємо).
В альтернативному варіанті можна приготувати маринад в індійському стилі (кефір або йогурт + суміш каррі, часник, трави), або в мексиканській (рідка сметана або пульке + соус моле або сальса, трохи текіли).
Коли минуло 8-12 годин, шматок баранини нашпиговиваем шматочками часнику і загортаємо у фольгу так, щоб сочок при запіканні не витікав. Можна для надійності повторити запаковивание баранини у фольгу, особливо, якщо ви будете готувати в аерогрилі або на вугіллі. Такі заздалегідь підготовлені згортки зручні для запікання на природі: на пікніку або на дачі.
Запакований у фольгу шматок м'яса запікаємо до готовності при температурі 200-220 градусів С до готовності.
У багатьох виникає питання: скільки (тобто, як довго, протягом якого часу) запікати баранину у фользі. Однозначно точної відповіді на це питання немає, все залежить від віку, статі і м'якості м'яса конкретної тварини, величини запекаемого шматка. Приблизний час запікання від 15 годин (ягнятина) до 2-3-х годин.
Якщо готуєте баранину у фользі на вугіллі, треба 2-3 рази підкладати додатково прогоріли вугілля під решітку. Або закопайте пакунки з м'ясом у вугілля глибоко.
Готову запечену у фользі баранину перед обробленням на шматки треба трохи остудити. Подавайте м'ясо зі свіжими овочами і фруктами, з різними соусами (краще гострими). Як гарнір можна порекомендувати картопля, бобові, поленту. З алкогольних напоїв найбільше підходять червоне столове вино, ракія, бренді, темне пиво.
Баранина з картоплею в фользі
Приблизно таким чином можна приготувати молоду баранину (ягнятину) з картоплею та іншими овочами у фользі.
Інгредієнти: порційні шматочки молодої баранини не занадто великого розміру (типу, відбивна на кісточці); картопля молода невеликий, краще довгастої форми; брокколі або кольорова капуста; солодкий червоний перець; груша або айва; ароматні трави; часник. Приготування Пакуємо окремо кожен шматочок м'яса на кісточці. Кладемо його на лист фольги, а поруч - 2-4 картоплини (з шкіркою), качанчики брокколі. Скибочки айви або груші, а також шматочки солодкого перцю можна викладати зверху на м'ясо, так воно краще просочиться соками.
Запаковуємо все у фольгу (можна повторити шар). Запікаємо протягом близько півтори години при температурі 200 градусів за С.