Грудинка - далеко не найбільш затребувана частина туші, адже для того, щоб витягти з неї смак, аромат і зрадити м'яса ніжність, потрібно вміти правильно його приготувати. Смачний рецепт грудинки по плечу кожному, головне в цій справі - набратися терпіння, вибрати правильні спеції і купити рулон фольги, яка допоможе захистити м'ясо від пересихання.
Грудинка у фользі в духовці
Інгредієнти: яловича грудинка - 15 кг; сіль, перець - за смаком; ріпчаста цибуля - 1 шт.; томатна паста - 120 г; соус барбекю - 1 ст.; вустерширський соус - 2 ст. ложки; діжонська гірчиця - 2 ст. ложки; часник - 4 зубчики; коричневий цукор - 1/4 ст.; темне пиво - 1 1/2 ст. Приготування Грудинку перевіряємо на наявність плівок і надлишків жиру, при необхідності зрізаємо все непотрібне. Добре приправляємо м'ясо сіллю і перцем з обох сторін. Викладаємо грудинку на розпечену сковороду і обсмажуємо до золотистого кольору на сильному вогні. Перекладаємо м'ясо в жаровню і покриваємо скибочками цибулі.
Змішуємо томатну пасту , соус барбекю, вустерширський соус, діжонську гірчицю , пропущений через прес часник і коричневий цукор. Приправляємо соус сіллю і перцем за смаком, після чого поливаємо соусом грудинку, а зверху заливаємо все пивом. Накриваємо жаровню або форму для запікання з м'ясом фольгою і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 3 години.
Картопля з грудинкою у фользі
Інгредієнти: паприка - 1 ст. ложка; сушений розмарин - 1 ч. ложка; сушений чебрець - 1 ч. ложка; сіль - 1 1/2 ч. ложки; часник - 2 зубчики; ріпчаста цибуля - 3 шт.; яловича грудинка - 2 кг; картопля - 15 кг. Приготування Перед тим, як запекти грудинку у фользі, приготуємо для неї маринад. Для цього склянку води змішуємо з паприкою, розмарином, чебрецем, сіллю і пропущеним через прес часником. Проваримо рідина на невеликому вогні, поки кристали солі не розчиняться. Кладемо грудинку, попередньо очищену від надлишків жиру і плівок, на деко для випікання, заливаємо отриманою рідиною і накриваємо фольгою. Ставимо м'ясо в розігріту до 180 градусів духовку на 2 1/2 години. Картоплю і цибулю нарізаємо кільцями і кладемо по боках м'яса, знову накриваємо деко фольгою і повертаємо готується ще 40-60 хвилин або до готовності картоплі. Перед подачею м'ясо залишаємо відпочити на 10 хвилин.
Свиняча грудинка, запечена у фользі
Інгредієнти: свиняча грудинка - 25-3 кг; сіль, перець - за смаком; рослинне масло - 2 ст. ложки; морква - 3-4 шт.; селера - 3 стебла; розмарин (листя) - 2 ч. ложки; лавровий лист - 2 шт.; чорнослив - 20 шт.; ріпчаста цибуля - 2 шт.; сухе біле вино - 2 ст.; червоний винний оцет - 1/4 ст.; томати у власному соку - 450 г; коричневий цукор - 1/3 ст.; яловичий бульйон - 2 ст. Приготування Духовку розігріваємо до 180 градусів. Грудинку приправляємо сіллю і перцем з обох сторін (столова ложка солі+2 ч. ложки перцю на одну сторону). У великій сковороді розігріваємо масло й обсмажуємо м'ясо по 6-7 хвилин з одного боку, до золотистого кольору. Перекладаємо грудинку на деко для випікання та оточуємо скибочками селери, моркви, а також чорносливом. Поверх кладемо розмарин і лавровий лист.
У сковороду, на якій обсмажувалася грудинка, кладемо шматочки цибулі і обсмажуємо до золотистого кольору 8 хвилин. До цибулі додаємо зубчики часнику (цілком), червоне вино і оцет, все перемішуємо. Випариваем рідину повністю, постійно помішуючи, додаємо томати, коричневий цукор і бульйон.
Отриману суміш виливаємо поверх грудинки і накриваємо блюдо фольгою. Запікання грудинки у фользі займе близько 4 годин, після чого м'яса слід дати постояти хвилин 15 і можна подавати страву до столу.