Запечене сало - традиційна страва української кухні, полюбилося багатьом жителям нашої країни. Готується воно досить легко, а виходить досить соковитим, смачним і ароматним. А як доповнення, можна подати на стіл столову гірчицю , хрін, чорний хлібець і мариновану цибулю. Все це тільки підкреслить ніжний смак сала і додасть страві родзинку і пікантність.
Рецепт запеченого сала в духовці
Інгредієнти: сало - 1 кг; часник - 4 зубчики; спеції; лавровий листочок - 4 шт.; вода - 150 мл; борошно; гілочки вини. Приготування Сало натираємо сіллю, чорним меленим перцем і відкладаємо його поки в сторону. Часник чистимо і розрізаємо зубчики на кілька пластинок. Тепер гострим ножем з боків сала робимо глибокі надрізи, вкладаємо туди часник, лавровий листочок, і так начиняємо все сало. Відправляємо його на 40 хвилин у холодильник маринуватися.
Беремо форму Для запікання, кладемо на дно свіжі гілочки вишні, потім викладаємо сало, а зверху робимо кришечку з тіста: борошно розводимо водою і замішуємо однорідне тісто. Тепер відправляємо страву в розігріту духовку і засікаємо приблизно 45 хвилин.
Сало, запечена в рукаві
Інгредієнти: часник - 5 зубчиків; сало - 1 кг; спеції. Приготування Для початку вибираємо шматок свіжого сала с проріззю м'яса і робимо в ньому, з боків надрізи. Часник очищаємо від лушпиння, розрізаємо на пластини і вкладаємо в прорізи в салі. Натираємо шматок сіллю, за бажанням змащуємо майонезом або готової гірчицею. Тепер беремо рукав для запікання викладаємо в нього сало, лавровий листочок і закріплюємо пакет з обох боків спеціальними затискачами.
Зверху робимо кілька проколів і викладаємо все на деко. Відправляємо його в попередньо розігріту духовку і запікаємо страву протягом 15 годин. Потім акуратно виймаємо сало з рукава, перекладаємо на тарілку і подаємо до столу в холодному вигляді, нарізавши його тонкими шматочками.
Сало, запечене в тісті
Інгредієнти: сало з м'ясом - 300 г; спеції; часник - 3 зубчики; готове дріжджове листкове тісто - 500 г; олія рослинна. Приготування Отже, для початку беремо шматочок сала, бажано з м'ясним прошарком. Потім натираємо його сіллю, видавленим через прес часником і сумішшю перців. Далі перекладаємо сало в чашку і ставимо на 3 дні під прес, щоб воно гарненько просолилось. Через зазначений час, витягуємо сало і видаляємо з нього зайві залишки спеції. Тепер замішуємо тісто або беремо готове листкове. Розкачуємо з нього корж, викладаємо сало і загортаємо, формуючи конверт. Після цього перекладаємо все на деко, зверху змащуємо рослинним маслом і запікаємо в духовці 45 хвилин, виставивши температуру 180 градусів.
Картопля, запечена з салом
Інгредієнти: картопля - 8 шт.; солоне сало - 150 г; спеції; часник - 4 зубчики. Приготування Картопля гарненько промиваємо щіткою, злегка обсушуємо й розрізаємо на половинки. Сало промиваємо від
зайвої солі і шаткуємо пластинками товщиною 3-5 мм. Часник видавлюємо через прес і насипаємо в мисочку сіль, так щоб було зручно вмочати в неї половинки картоплі. Тепер беремо одну половинку картоплі, потім у сіль, а іншу натираємо видавленим часником. Між ними кладемо шматочок сала і загортаємо кожну картопельку в 2 шари у фольгу.
Викладаємо заготовки на деко і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 40-50 хвилин. Готовність запеченої картоплі з салом у фользі перевіряємо за допомогою звичайної зубочистки, якщо вона легко входить, значить, страва повністю готове.