Вернуться назад Распечатать

Страви з курячого фаршу

Страви з курячого фаршу
Куряче м'ясо - один з найбільш часто вживаних продуктів у багатьох країнах світу. Різні страви з курятиною можна готувати з цілої тушки або її окремих частин, також можна готувати з курячого фаршу.
Розповімо, які корисні, швидкі і прості, дієтичні і недиетические страви можна приготувати з курячого фаршу.
Зазвичай хороший курячий фарш готують з двох видів м'яса в тих чи інших співвідношеннях, а саме:

  • з філе (біле м'ясо з грудки без шкіри і кісток, дієтичний делікатесний продукт);

  • більш жирне м'ясо з гомілок і стегон (тварини жири в певній мірі теж корисні для організму людини).


  • В даний час можна купити курку цілою тушкою або окремі частини, що дуже зручно. Можна навіть купити готовий курячий фарш. Якщо хочете самостійно зробити нежирний дієтичний фарш - використовуйте тільки філе з грудки без шкіри. Якщо хочете більш ситний і жирний фарш - піде м'ясо з стегон і гомілок (шкіру краще не використовувати, вона разом з кісточками більше підходить для приготування бульйону). Яку обирати насадку для м'ясорубки, вирішуйте самі, краще комбінувати, поєднуючи великий фарш з дрібним - виходить більш цікава текстура.
    Розглянемо кілька рецептів смачних страв з курячого фаршу.

    Суп з фрикадельками з курячого фаршу


    Інгредієнти:

  • фарш курячий - близько 300-400 г;

  • морква - 1 шт. невеликого розміру;

  • картопля дрібний - 2-5 шт.;

  • солодкий перець червоний - 1-2 шт.;

  • зелень свіжа різна (цибуля, петрушка, кріп, базилік, кінза);

  • спеції сухі мелені (наприклад, суміш каррі або хмелі-сунелі);

  • часник - 1-2 зубчики;

  • мелений чорний перець.


  • Приготування
    Очищену і нарізану моркву і картоплю варимо в каструльці при слабкому кипінні 1-15 л води протягом 15 хвилин після закипання (шум знімаємо). Нарізаємо солодкий перець короткою соломкою і теж закидаємо в каструльку.
    У фарш додаємо спеції і подрібнений кріп, трохи додаємо сіль. Перемішуємо фарш ретельно і мокрими руками формуємо-скачуємо фрикадельки діаметром приблизно близько 25-3-х див. Акуратно закладаємо фрикадельки в киплячий суп. Кількість фрикадельок розраховуємо за кількістю порцій. Можна додати 1-2 ст. ложки томат-пасти . Чекаємо повторного закипання (шум, звичайно ж, знімаємо). Варимо все разом ще протягом 5-8 хвилин, вимикаємо вогонь і накриваємо суп кришкою, нехай настоїться хвилин 10-20.
    Розливаємо суп по тарілках, в кожну поміщаючи потрібну кількість фрикадельок. Приправляємо суп чорним меленим перцем і присипаємо рубаними зеленню і часником.
    Слід зауважити, що замість картоплі (чи разом з ним) в суп з фрикадельками можна додавати рис або гречку, молоду квасолю, зелений горошок, цукіні, брокколі або білокачанну капусту. Якщо ви хочете, щоб страва була строго дієтичним, готуйте фарш з м'яса тільки з курячої грудки.
    З курячого фаршу можна готувати і смачно другі страви.

    Котлети з курячого фаршу


    Інгредієнти:

  • фарш курячий - близько 600 г;

  • цибуля ріпчаста - 1 шт.;

  • спеції сухі мелені (за вашим вибором).


  • Приготування
    Якщо робіть фарш самі, пропустіть очищену цибулину через м'ясорубку разом з м'ясом (якщо фарш готовий, подрібніть цибулину в блендері і додати). Також у фарш потрібно додати сухі мелені спеції, трохи присолити і ретельно перемішати. Можна додати у фарш яйце і готовий зварений рис, але це необов'язково. Якщо фарш занадто водянистий, можна додати трохи пшеничного борошна.
    Страви з курячого фаршу
    Далі ми формуємо мокрими руками невеликі котлети. Їх можна засмажити на сковороді з обох боків до золотисто-коричневого відтінку і трохи підсмажити на слабкому вогні під кришкою. Можна приготувати котлети на пару (час приготування-близько 20 хвилин). Ще можна запекти котлети в змащеній маслом або жиром вогнетривкої формі (скляної, керамічної, металевої). Зрозуміло, запікання і приготування на пару краще смаження.
    Тефтелі можна готувати з такого ж фаршу. Гарнір можна вибрати практично будь-який.
    До страв з курячого фаршу можна подавати легкі білі або рожеві столові вина.