Пузанина - черевна частина свинячої туші, яка характеризується наявністю прошарку м'яса і сала . Після запікання, рулет покривається рум'яної глянцевою скоринкою, яка надає страві не тільки цікаву текстуру, але і привабливий зовнішній вигляд.
Рецепт рулету з пузанини в духовці
Інгредієнти: насіння фенхеля - 2 ст. ложки; чорний перець горошком - 1 ч. ложка; часник - 3 зубчики; чебрець - 1 пучок; оливкова олія - 3 ст. ложки; пузанина - 2 кг; лимони - 2 шт. Приготування Фехель і перець обсмажуємо на розпеченій сковороді без масла протягом пари хвилин. Обсмажені спеції перетираємо з допомогою ступки і маточки разом з хорошою пучкою морської солі і 3 зубчиками часнику. Отриману пряну пасту змішуємо з 2 столовими ложками оливкової олії.
Свиняче черевце промиваємо й обсушуємо. Укладаємо м'ясо шкірою вниз, після чого розподіляємо часникову масу по всій поверхні. Поверх часниковою натирання розкладаємо гілочки кропу. Звертаємо пузанину в рулет і фіксуємо шпагатом. Готовий рулет ставимо промаринуватися в холодильнику на 2-3 години.
Перед запіканням шкіру натираємо залишилися оливковою олією з сіллю. Готуємо рулет при 200 градусах 30 хвилин, після чого поливаємо пузанину соком 2 лимонів і повертаємо в духовку на 2 години, знизивши температуру до 180 градусів. Після закінчення часу знову додаємо спеку і піднімаємо температуру до 220 градусів на 30 хвилин. Перед подачею рулет повинен постояти хвилин 20.
Варений рулет з пузанини
Інгредієнти: жирна пузанина - 1 кг; часник - 1 головка; лавровий лист - 4-5 шт.; чорний і червоний перець, сіль - за смаком. Приготування Шматочок пузанини з жиром добре зачищаємо ножем з боку шкіри, при необхідності промиваємо і
обсушуємо паперовими рушниками. Головку часнику (5-6 зубчиків) чистимо і нарізаємо невеликими шматочками.
Шматок пузанини щедро натираємо сіллю і перцем з усіх боків. У м'ясі робимо глибокі надрізи з допомогою невеликого ножа і закладаємо в них шматочки часнику. Крім часнику нашпиготовать м'ясо можна чим завгодно: морквою, перцем, каперсами або ароматними травами. Зверху посипаємо пузанину раскрошенним лавровим листом.
Звертаємо пузанину в рулет, фіксуємо рулет шпагатом і кладемо його в пакет. Відварюємо пузанину прямо в пакеті, в киплячій воді протягом 3-35 годин. Перед подачею м'ясний рулет необхідно повністю остудити в холодильнику, а потім нарізати товстими шматками і подавати до столу.