Такі продукти, як м'ясо і гриби добре поєднуються за смаком, доповнюючи один одного.
Розповімо, як і які страви можна приготувати з м'яса і печериць. Гриби, зрозуміло, краще купувати вирощені штучно, або збирати їх тільки в тих місцях, екологічної нормальності яких ви впевнені.
Рецепт жаркого з м'яса з печерицями
Інгредієнти: телятина або свинина (шийка, окіст, лопатка) або куряче філе - близько 400 м; печериці - близько 400 м; ріпчаста цибуля - 1-2 шт.; морква - 1-2 шт.; лаврове листя (лист) - 2-5 шт.; гвоздичка - 2-3 суцвіття; перець горошком запашний або чорний - 5-8 шт.; насіння коріандру, кмину і фенхелю; жир свинячий або курячий; часник - 2 зубчики; зелень (кінза, петрушка та ін). Приготування М'ясо наріжемо невеликими шматочками. Очищені моркву і цибулю дрібно наріжемо, а промиті гриби - не занадто дрібно.
Розігріємо жир або масло в казані або сотейнику. Злегка обсмажимо або спассеруем цибулю з морквою, а потім додамо м'ясо. Злегка на середньо-сильному вогні все притушиваем до зміни кольору м'яса. Потім зменшуємо вогонь, накриваємо кришкою і готуємо з додаванням всіх спецій протягом 20 хвилин, періодично помішуючи. Якщо необхідно, можемо подбавить трохи води. Закладаємо нарізані гриби, перемішуємо і тушкуємо ще протягом півгодини. Вимикаємо вогонь і даємо жаркого постояти 8-15 хвилин, після чого додаємо рубані зелень і часник. Можна перемішувати і подавати м'ясо з печерицями з будь-яким гарніром.
Якщо ви використовуєте яловичину чи не надто молоду баранину, слід враховувати, що вона гаситься значно довше, тому всі інгредієнти крім цибулі і моркви треба закладати, коли м'ясо вже майже готове (точніше за 20-25 хвилин до готовності).
Ще смачніше вийде, якщо приготувати м'ясо з шампіньйонами в сметані. Сметану вибирайте тільки натуральну молочну, краще середньої жирності. Ні в якому разі не слід кип'ятити цей продукт. Додайте її в останній момент, перемішайте, протомите протягом 5 хвилин і нехай спекотне остигає протягом 10 хвилин, потім закинемо зелень з часником.
Печеня з м'яса з печерицями в духовці по-селянськи
Готувати будемо в порційних горщиках (розрахунок продуктів на 1 порційний горщик).
Інгредієнти: свинина щодо жирна - 150-170 г; печериці - 2-3 шт.; картопля дрібний - 2-4 шт.; мелені спеції (чорний і червоний перець, мускатний горіх, коріандр); рубана зелень свіжа (зелена цибуля, петрушка, кінза) і часник. Приготування М'ясо наріжемо невеликими шматочками і закладемо на дно мокрого горщика. Зверху викладемо не занадто дрібно нарізані гриби і картоплю, присиплем спеціями і наллємо по 50-100 мл води. Накриваємо горщики кришками або затягуємо фольгою. Розміщуємо їх в духову шафу, розігрітий до температури близько 200 градусів С, на 50-60 хвилин. Подаємо в горщиках, перед їжею кожен собі додасть потрібну кількість рубаної зелені з часником. Можна додати ложку сметани - подайте її в окремому посуді.
Ну і, врешті-решт, можна приготувати і подати окремо смажене м'ясо з маринованими печерицям в.
Смажене м'ясо з печерицями
Інгредієнти: печериці молоді невеликі; часник - 3-5 зубчиків; цибуля ріпчаста - 1 головка. для маринаду: вода - 1 л; цукор - 1 ст. ложка; лавровий лист - 5 шт.; гвоздика - 3 суцвіття; перець горошком - 5-8 шт.; насіння кропу, коріандру, фенхелю; оцет натуральний фруктовий і/або сік лимона - 2 ст. ложки. Приготування Потрібну кількість грибів, помещающееся в літрову банку (або іншу ємність, керамічну або
емальований) відварюємо у воді протягом близько 15 хвилин при слабкому кипінні. Воду зливаємо. На дно ємності, в якій будемо маринувати, закладаємо крупно нарізаний часник і кільця цибулі, зверху закладаємо відварені печериці.
Варимо маринад. Доводимо до кипіння воду, закладаємо цукор і спеції. Проварюємо протягом 5-ти хвилин і заливаємо киплячим маринадом гриби. Додаємо оцет з соком лимона. В принципі, можна закатати гриби у банках чи можна остудити до кімнатної температури, а потім помістити в холодильник. Печериці будуть готові через 2 години, але ще смачнішими вони будуть через 2-3 дні, подавайте їх з смаженим м'ясом і зеленою цибулькою - дуже душевно.