Зельц - це спресовані варене ковбасний виріб, приготоване в спеціальній оболонці або іноді в баночці. Таке блюдо можна подавати не тільки до обіду, але і на вечерю в якості оригінальної закуски. Давайте розглянемо з вами, як приготувати сальтисон з свинячої голови.
Рецепт зельца з свинячої голови
Інгредієнти: голова свиняча - 1 шт.; цибулина ріпчаста - 3 шт.; вода - 7 л; свинина - 1 кг; морква - 1 шт.; лавровий лист - 2 шт.; корінь петрушки - 1 шт.; лимонна цедра - за смаком; спеції; зелень кропу і петрушки - за смаком. Приготування Свинячу голову і м'якоть свинини промиваємо, обсушуємо і кладемо в глибоку каструлю. Додаємо до м'яса коріння, заливаємо холодною водою і варимо до готовності, приблизно 4-5 годин. Хвилин за 40 до закінчення варіння додаємо сіль і лавровий листочок. Після того як мяско зваритися, обережно виймаємо його, остуджуємо, відокремлюємо від кісток і шаткуємо дрібними шматочками. Потім кладемо м'ясо в окрему каструлю, додаємо заздалегідь подрібнений ріпчаста цибуля, перчик і терту лимонну цедру.
Всі інгредієнти заливаємо м'ясним бульйоном ставимо на вогонь і варимо близько 1 години. Далі викладаємо вміст на марлю, загортаємо, кладемо під гніт, і ставимо на кілька годин в холодильник. Перед подачею готовий свинячий сальтисон виймаємо з марлици, нарізаємо шматочками і подаємо на стіл зі свіжою зеленню.
Домашній сальтисон з свинячої голови
Інгредієнти: серце яловиче - 700 г; свиняча голова - 3 кг; печінка куряча - 500 г; спеції; сіль велика - 1 г; кмин мелений - 1 кг. Приготування Голову ретельно обробляємо, промиваємо і зрізаємо мяско разом зі шкурою. Тепер викладаємо все у велику каструлю, заливаємо водою і варимо на слабенькому вогні до готовності. Після цього виймаємо м'ясо і кістки з бульйону і знімаємо залишки м'яса. Пропускаємо його через середню решеточку м'ясорубки.
Серце очищаємо від плівок, видаляємо згустки крові, ретельно промиваємо, вимочуємо в холодній воді близько 2-3 годин, обсушуємо й розрізаємо на шматочки. Заливаємо їх холодною водою і варимо до м'якості близько 3 годин. Готове серце подрібнюємо невеликими шматочками.
Курячу печінку промиваємо, відварюємо до м'якості і рубаємо кубиками. Тепер, в миску з подрібненим м'ясом викладаємо печінку і серце, додаємо прянощі за смаком і сіль. Добре перемішуємо і викладаємо масу в пакет для запікання і зав'язуємо, здуваючи повітря.
Для того щоб сальтисон вийшов округлої форми, поміщаємо пакетик у високу циліндричну посуд, проколюємо в декількох місцях, щільно притискаємо тарілкою і кладемо на неї невеликий вантаж. Тепер прибираємо блюдо в холодильник і засікаємо приблизно 12 годин. Після закінчення часу, звільняємо сальтисон від упаковки і подаємо до столу, нарізавши його скибочками, з хріном, гірчицею і чорним хлібом.
Зельці з свинячої голови
Інгредієнти: голова порося -3 кг; свинячі вуха - 500 г; свинячі шкурки - 500 г; ніжки свинячі - 2 кг; цибулина - 2 шт.; часник - 4 зубчики; спеції. Приготування Отже, щоб приготувати сальтисон свинячу голову очищаємо, промиваємо гарненько і разрубаем на частини. Потім заливаємо холодною водою, кладемо вуха, ніжки, шкурки і залишаємо на 60 хвилин, періодично міняючи воду. Далі ставимо каструлю на вогонь, доводимо до кипіння і проварюємо на маленькому вогні 5 годин.
Потім додаємо в бульйон очищену цибулину і варимо ще близько 60 хвилин, після чого цибулька викидаємо. Тепер акуратно проціджуємо бульйон, підсолюємо, перчимо і кладемо подрібнений часник. М'якоть знімаємо з кісток, нарізаємо шматками і заливаємо бульйончик так, щоб вона злегка покривала їх. Рукав для запікання наповнюємо цієї рідкою масою, варимо 2 години і даємо повністю застигнути.