Вернуться назад Распечатать

Солонина - рецепти приготування

Солонина - рецепти приготування
Солонина - ні що інше, як м'ясо, приготовлене шляхом тривалого витримування в солі. Раніше даний метод готування служив лише для продовження терміну зберігання м'яса, але зараз, коли холодильники є в кожній родині, солонина перетворилася в самостійне блюдо, яке, хоч і рідко, але регулярно з'являється на наших столах.

Солонина із свинини - рецепт


Існує два методи засолу м'яса: сухий і з використанням соляного розчину. В рецепті далі ми розповімо про сухому методі засолу м'яса.
Інгредієнти:

  • свиняча грудинка - 15 кг;

  • часник - 3-4 зубчики;

  • лавровий лист - 5 шт.;

  • сіль - 120 р.;

  • чорний перець - за смаком.


  • Приготування
    Свинячу грудинку миємо й обсушуємо паперовими рушниками. Зубчик часнику нарізаємо скибочками. У м'ясі робимо невеликі, але глибокі надрізи, в які закладаємо шматочки часнику. Натираємо грудинку сумішшю з солі і меленого чорного перцю, а потім укладаємо м'ясо в емальований каструлю. Накриваємо каструлю кришкою або тарілкою, а зверху ставимо вантаж. Тепер м'яса необхідно просаливаться протягом трьох діб в будь-якому прохолодному місці, наприклад, холодильнику, балконі або льосі. Протягом всього часу засолювання з м'яса буде виділятися сік, які слід зливати. Після того, як грудинка просолились і з неї вийшла зайва волога, знову промиваємо і м'ясо обсушуємо, а потім кладемо його в банку з часником і лавровим листом. Тепер свинина повинна постояти в прохолоді без преса ще три доби. Якщо за цей час з м'яса знову не почне виділятися сік - воно приготовлено ідеально.

    Солонина з курки - рецепт


    Інгредієнти:

  • курятина - 5 кг;

  • селітра - 20 г;

  • сіль - 2 кг;

  • цукор - 1 ч. ложка.


  • Приготування
    Солонина - рецепти приготування

    Перед тим, як зробити солонину, курячу тушку можна розібрати на частини, це прискорить посол і зробить його більш рівномірним. Але ніхто не забороняє вам солити куру цілком, від цього вона не зіпсується.
    Змішуємо всі інгредієнти нашої посолочной суміші: селітру, сіль і цукор. У курячої тушки або її частинах робимо кілька неглибоких надрізів і натираємо м'ясо підготовленою сумішшю, закладаючи її в отримані порожнини. Так розподілите половину посолочной суміші. На даному етапі до куре можна покласти часник і/або листя лавра.
    Тепер викладаємо куру в емальований таз і ставимо під прес. Через 3 доби м'ясо має рівномірно просолится, при цьому не забувайте щодня зливати виділяється м'ясний сік. Після, перекладіть курятину в банку або бочонок і залийте міцним розсолом, приготовленим з залишку соляної суміші та 5 літрів води. У такому вигляді м'ясо можна зберігати до вживання.