Солонина - ні що інше, як м'ясо, приготовлене шляхом тривалого витримування в солі. Раніше даний метод готування служив лише для продовження терміну зберігання м'яса, але зараз, коли холодильники є в кожній родині, солонина перетворилася в самостійне блюдо, яке, хоч і рідко, але регулярно з'являється на наших столах.
Солонина із свинини - рецепт
Існує два методи засолу м'яса: сухий і з використанням соляного розчину. В рецепті далі ми розповімо про сухому методі засолу м'яса.
Інгредієнти: свиняча грудинка - 15 кг; часник - 3-4 зубчики; лавровий лист - 5 шт.; сіль - 120 р.; чорний перець - за смаком. Приготування Свинячу грудинку миємо й обсушуємо паперовими рушниками. Зубчик часнику нарізаємо скибочками. У м'ясі робимо невеликі, але глибокі надрізи, в які закладаємо шматочки часнику. Натираємо грудинку сумішшю з солі і меленого чорного перцю, а потім укладаємо м'ясо в емальований каструлю. Накриваємо каструлю кришкою або тарілкою, а зверху ставимо вантаж. Тепер м'яса необхідно просаливаться протягом трьох діб в будь-якому прохолодному місці, наприклад, холодильнику, балконі або льосі. Протягом всього часу засолювання з м'яса буде виділятися сік, які слід зливати. Після того, як грудинка просолились і з неї вийшла зайва волога, знову промиваємо і м'ясо обсушуємо, а потім кладемо його в банку з часником і лавровим листом. Тепер свинина повинна постояти в прохолоді без преса ще три доби. Якщо за цей час з м'яса знову не почне виділятися сік - воно приготовлено ідеально.
Солонина з курки - рецепт
Інгредієнти: курятина - 5 кг; селітра - 20 г; сіль - 2 кг; цукор - 1 ч. ложка. Приготування Перед тим, як зробити солонину, курячу тушку можна розібрати на частини, це прискорить посол і зробить його більш рівномірним. Але ніхто не забороняє вам солити куру цілком, від цього вона не зіпсується.
Змішуємо всі інгредієнти нашої посолочной суміші: селітру, сіль і цукор. У курячої тушки або її частинах робимо кілька неглибоких надрізів і натираємо м'ясо підготовленою сумішшю, закладаючи її в отримані порожнини. Так розподілите половину посолочной суміші. На даному етапі до куре можна покласти часник і/або листя лавра.
Тепер викладаємо куру в емальований таз і ставимо під прес. Через 3 доби м'ясо має рівномірно просолится, при цьому не забувайте щодня зливати виділяється м'ясний сік. Після, перекладіть курятину в банку або бочонок і залийте міцним розсолом, приготовленим з залишку соляної суміші та 5 літрів води. У такому вигляді м'ясо можна зберігати до вживання.