Казахська бешбармак - найбільш поширена і знайома багатьом варіація цього класичного тюркського страви. Зазвичай, приготована за цим рецептом страва являє собою пласти локшини у бульйоні, политі жиром і покриті шматками баранини і кільцями цибулі. Це дуже калорійне блюдо, яке не бажано вживати систематично, але якщо ви хочете ситно нагодувати свою сім'ю в холоди, то краще бешбармака не знайти.
Рецепт бешбармака з баранини
Інгредієнти: Для бульйону:
баранина - 1 кг; лавровий лист - 2-3 шт.; ріпчаста цибуля - 2-3 шт.; рослинне масло - 1 ст. ложка; чорний перець горошком - 4-5 горошин; сіль - за смаком. Для локшини:
борошно - 500 г; бульйон - 2/3 ст.; сіль - щіпка; яйце - 1 шт. Приготування Перед тим, як приготувати бешбармак з баранини, необхідно зварити крутий і жирний баранячий бульйон - тузлук. Для його приготування промиту баранину на кістки кладемо в каструлю разом з чорним перцем і листочками лавра. Заливаємо м'ясо трьома літрами води і ставимо варитися на слабкий вогонь. Через 3-35 години в каструлю можна додати овочі - звичний набір для бульйону у вигляді моркви і ріпчастої цибулі, але можна варити чистий і міцний бульйон з одного лише м'яса. Після закінчення 4 годин, дістаємо баранину і розбираємо її на шматочки, відокремлюючи м'якоть від кісток. Бульйон проціджуємо через кілька шарів марлі, щоб видалити сміття, перець і лаврове листя.
Борошно просіваємо і змішуємо з сіллю. Додаємо яйце, трохи бульйону і замішуємо круте тісто. Розкачуємо тісто на посипаній борошном поверхні в тонкий пласт, який потім слід нарізати великими ромбами або квадратами.
У сотейнику розігріваємо масло й обсмажуємо на ньому кільця цибулі, приправивши його чорним перцем. Як тільки цибуля стане золотистою, заливаємо 2 склянками бульйону і тушкуємо до м'якості. Тушкований цибулю витягаємо і перекладаємо на тарілку, а в бульйоні, що залишився варимо ромби тесту до готовності. Готове тісто викладаємо на велике плоске блюдо, розподіляючи його до країв. У центрі розкладаємо баранину і покриваємо її цибулею, заливаємо блюдо бульйоном або відразу подаємо його в піалі окремо.
Якщо ви хочете приготувати бешбармак з баранини по-казахськи в мультиварці, то відваріть м'ясо протягом 4 годин використовуючи режим "Варка" або "Суп", а для обсмажування цибулі перейдіть на "Гасіння".
Як готувати бешбармак з баранини по-киргизськи?
Інгредієнти: Для бульйону:
бараняча грудинка - 15 кг; конина - 300 г; вода - 3 л. Для основи:
ріпчаста цибуля - 2 шт.; зелень петрушки - 1 пучок; тісто для локшини (див. попередній рецепт); айран - для подачі. Приготування Промиту баранячу грудинку разом з кониною заливаємо окропом і ставимо варитися під кришкою на невеликий вогонь протягом 3 годин. Періодично відкривайте кришку і знімайте спливаючий на поверхню жир - він нам ще знадобиться.
Поки м'ясо вариться, розкачуємо готове круте тісто і нарізаємо його ромбами або квадратами великого розміру. Заливаємо локшину бульйоном, туди
ж кладемо зелень і половину цибулини. На отриманому після варіння жиру обсмажуємо цибулю до прозорості разом з шматочками нарізаного вареного м'яса, далі заливаємо його двома половниками бульйону і тушкуємо близько 7-10 хвилин, до м'якості цибулі. Таким чином, приготування бешбармака з баранини займе не більш 4 годин.
На плоске блюдо викладаємо пластини відварну локшину, зверху розміщуємо тушковане м'ясо з цибулею, і вливаємо бульйон. Подаємо бешбермак з баранини, посипавши його подрібненою зеленню петрушки і доповнивши склянкою айрану, яким прийнято запивати страву. Приємного апетиту!