Домашня ковбаса куди натуральніше і смачніше покупної, при цьому готувати її не так складно, як ви думаєте. У рецептах далі ми розглянемо кілька класичних рецептів ковбас, які ви напевно бачили на прилавках.
Ковбаса "Докторська" в домашніх умовах
Інгредієнти: свинина - 500 г; яловичина 450 г; молоко - 1 ст.; яйце - 1 шт.; цукор - 1 ч. ложка; сіль - 1 ст. ложка; оболонка; мелений кардамон - щіпка. Приготування Свинину і яловичину пропускаємо через м'ясорубку. Додаємо у фарш яйце, склянка молока або вершків, трохи солі, цукру і дрібку кардамону. Добре вимішуємо фарш руками, а потім кладемо в чашу блендера і перемелюємо в однорідну гладку масу: чим більш гладким буде фарш, тим більш однорідною буде готова ковбаса. Отриману масу кладемо в холодильник на 1 годину.
Після закінчення часу, в каструлі підігріваємо воду практично до кипіння (близько 90°С ).
Поки вода підігрівається, промиті в підсоленій воді оболонки надягаємо на насадку для начинки ковбас і заповнюють фаршем, попередньо зав'язавши один з кінців оболонки шпагатом. Як тільки фарш буде сформований, фіксуємо другий кінець шпагатом і кладемо ковбаси в гарячу воду.
Молочна "Докторська" ковбаса в домашніх умовах буде готова через 50 хвилин варіння при 85°С.
Ковбаса печінкова в домашніх умовах
Інгредієнти: куряча печінка - 400 р; свиняче сало - 250 г; яйця - 3 шт.; манна крупа - 3 ст. ложки; борошно - 3 ст. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування Курячу печінку дрібно нарізаємо або пропускаємо через м'ясорубку. Додаємо в печінкову суміш дрібно нарізане свиняче сало, манну крупу, борошно, сіль з перцем і збиті яйця. Викладаємо печінкову ковбасу в спеціальну оболонку або целофановий пакет. Відварюємо ковбасу в підсоленій киплячій воді протягом 3 годин.
Свиняча кров'яна ковбаса в домашніх умовах
Інгредієнти: свиняче сало - 400 г; м'ясо (свинина) - 350 г; свиняча кров - 15 л; гречана крупа - 330 г; яйце - 1 шт.; сіль - 1 1/2 ст. ложки; чорний мелений перець - 1 ч. ложка; оболонка (синтетична або натуральна з кишок). Приготування Відварюємо гречану кашу в підсоленій воді. М'ясо і свиняче сало дрібно нарізаємо і обсмажуємо на сковороді до повної готовності. Змішуємо засмажку з вареною гречкою, охолоджуємо, додаємо яйце і спеції. Заливаємо суміш інгредієнтів кров'ю і начиняємо нею промиті в солоній воді оболонки для ковбас. Фіксуємо кінці шпагатом і відварюємо кров'янку 10-15 хвилин в киплячій воді. Щоб ковбаса не лопнула, оболонку слід наколоти зубочисткою або голкою в декількох місцях.
Копчена ковбаса в домашніх умовах
Інгредієнти: свинина - 800 г; яловичина - 700 р; свиняче сало - 150 г; ріпчаста цибуля - 2 шт.; цукор - 1 ч. ложка; мелений перець - 1 ч. ложка; сіль - 1 ст. ложка; оболонка для ковбас або кишки; селітра - 1 р. Приготування Свинину, яловичину та сало дрібно нарізаємо і змішуємо з сіллю, цукром, перцем і селітрою. Залишаємо фарш просочитися на 5 днів у прохолодному місці, а потім пропускаємо через м'ясорубку з цибулею і
залишаємо в холодильнику ще на 24 години. Після закінчення часу начиняємо очищені і промиті оболонки отриманою сумішшю, зав'язуємо кінці шпагатом і залишаємо ковбаси сушитися на 7 днів. Після, коптимо їх холодним способом близько 4 днів і залишаємо досушиваться ще 3 тижні.
Якщо ви хочете зробити в'ялену ковбасу в домашніх умовах, то візьміть за основу інгредієнти з цього рецепту, але виключіть цибулю. Пропустіть фарш через дрібну м'ясорубку, змішайте зі столовою ложкою коньяку і нашпигуйте фаршем оболонки. Залиште ковбаси на 2-3 дні в холодильнику, а потім просушіть при 15°С-3 тижні.