Телячий язик - не просто смачне самостійне блюдо або доповнення до холодних закускам, але і відмінна ідея на гаряче. Здивуйте своїх гостей, приготувавши мову так, як їм ще не доводилося куштувати, а ми вам допоможемо у цьому кількома оригінальними рецептами.
Як приготувати телячий язик під хріном - рецепт
Інгредієнти: Для язика:
телячий язик - 15 кг; ріпчаста цибуля - 1 шт.; часник - 6 зубчиків; лавровий лист - 1 шт.; сіль, перець горошком - за смаком. Для соусу:
ріпчаста цибуля - 1 шт.; вершкове масло - 2 ст. ложки; бульйон з-під язика - 1/4 ст.; борошно - 1 1/2 ст. ложки; зернова гірчиця - 2 ст. ложки; тертий хрін - 1 ст. ложка; печериці (маленькі) - 1 жменя; сіль, перець - за смаком; лимонний сік. Приготування Мова відварюємо разом з овочами до повної готовності (близько 2 годин). Після обдаємо його холодною водою і очищаємо від плівок. Нарізаємо мова пластинами.
На рослинній олії смажимо цибулю до прозорості. Додаємо до нього борошно і продовжуємо смажити ще хвилину. Тепер заливаємо вміст сковороди бульйоном, кладемо гірчицю, хрін, сіль і перець. Окремо смажимо маленькі печериці і кладемо їх тушкуватися з соусі разом з язиком 2-3 хвилини. Збризкуємо страву лимонним соком перед подачею.
Телячий язик відварний з томатами і вином - рецепт
Інгредієнти: телячий язик - 1 шт.; вершкове масло - 3 ст. ложки; оливкова олія - 3 ст. ложки; ріпчаста цибуля - 2 шт.; морква - 3 шт.; сухе біле вино - 3/4 ст.; томати у власному соку - 250 г; сіль, перець - за смаком. Приготування Телячий язик відварюємо на пару протягом 20 хвилин, після чого промиваємо в холодній воді і очистити від оболонки.
У сковороді розігріваємо суміш з оливкової і вершкового масла й обсмажуємо на ній нарізану ріпчасту цибулю і моркву близько 5 хвилин. Мова нарізаємо пластинами і змішуємо з цибульно-морквяної засмажкою. Продовжуємо готування ще 2 хвилини. Потім заливаємо блюдо вином і залишаємо хвилин на 5. Тим часом томати розминаємо з сіллю і перцем в пюре, вливаємо томатне пюре на сковороду і накриваємо блюдо кришкою. Тушкуємо мова півтори години, соус зціджуємо і збиваємо до однорідності. Подаємо скибочки язика, полив ароматним овочевим соусом.
Телячий язик з медом
Інгредієнти: рослинне масло - 1/2 ст.; відварний язик - 1 шт.; мед - 1 ст. ложка; лимонний сік - 1 ст. ложка; гострий перець - за смаком; вода - 1/2 ст.; сіль, перець - за смаком. Приготування Відварний язик нарізаємо пластинами і обсмажуємо до золотисто-коричневого кольору на розігрітому рослинному маслі. У теплій воді розводимо мед, лимонний сік, сіль і перець, заливаємо отриманою сумішшю мову і чекаємо, поки рідина повністю випарується, а мова покриється медової карамеллю. Подаємо блюдо, посипавши гострим перцем.