Вернуться назад Распечатать

Бекон в домашніх умовах

Бекон в домашніх умовах
Бекон - особливий м'ясний продукт, частина свинячої туші без кісток і хрящів, з боку особливим чином вгодованої тварини. Шари м'яса в беконі перемежовуються тонкими прошарками сала. Бекон використовують для приготування різних страв: яєчні, бутербродів, різноманітних закусок,салатів, супів та ін.
Можна купити готовий варено-копчений бекон або приготувати домашній, так ви будете точно впевнені в методах приготування і якості.
Розповімо, як приготувати бекон в домашніх умовах, ці рецепти, можна сказати, традиційні для наших сільських жителів, перевірені часом способи і технології.

Засолений домашній бекон


Інгредієнти:

  • бекон свинячий сирий з шкірою - близько 2 кг;

  • сіль поварена - близько 500 м;

  • сухі мелені спеції (насіння коріандру, гвоздика, лавровий лист, чорний перець та ін);

  • часник;

  • ягоди ялівцю - 10-20 шт. (якщо знайдете).


  • Приготування
    Нам знадобиться контейнер за розміром шматка, краще з кришкою (емальований або пластиковий). Якщо потрібно, розріжте м'ясо на більш дрібні шматки, щоб вони компактно поміщаються в контейнер. Змішаємо сіль зі спеціями, додамо роздавлені ягоди ялівцю. Посипаємо дно контейнера і закладаємо шматки бекону. Рясно засипаємо їх зверху сіллю і сумішшю спецій. Додаємо нарізаний часник, накриваємо ємність і поміщаємо в холодильник. Ще краще буде, якщо поставити дощечки з гнітом. Через 24 години зливаємо виділилася рідина. Ще раз засипаємо соляною сумішшю. Повторимо цикл ще двічі, щоразу зливаючи виділяється сік. Через 4 доби засолений домашній бекон готовий.

    Приготування запеченого бекону в домашніх умовах


    Цей рецепт гарний для сімейних свят.
    Інгредієнти:

  • свинячий бекон сирої зі шкірою;

  • часник;

  • сухі мелені спеції (чорний і червоний перець, насіння коріандру та ін);

  • сіль кухонна.


  • Приготування
    Бекон у вигляді великих шматків посипаємо сумішшю солі з сухими спеціями, шпигуємо часником і пакуємо окремо кожен шматок у фольгу. Запікаємо в духовій шафі при температурі близько 180-200°С протягом 40 хвилин. Ще в процесі приготування по дому буде поширюватися чудовий, ні з чим не порівнянний запах, ваші домашні будуть радісно вдихати і ковтати слину в передчутті трапези. Перед нарізанням запечений домашній бекон треба буде все ж хоча б трохи остудити. Нарізаємо його тонко широкими скибками і красиво викладаємо на сервірувальне блюдо. Оформляємо зеленню. Їмо стримано - відлітає в момент.

    Варений домашній бекон - рецепт


    Інгредієнти:

  • бекон свинячий сирий з шкірою (грудинка, подчеревок, просто сало);

  • спеції сухі;

  • цибулиння;

  • ароматна зелень (петрушка, кінза, кріп і ін);

  • часник;

  • сіль.


  • Приготування
    Бекон (або те, що ви готуєте), розрізаний на великі шматки, шпигуємо часником і проварюємо в невеликій кількості води з цибулевої лушпинням і сіллю (солі повинно бути в 2-3 рази більше ніж в супі). Варимо протягом 40 хвилин. За 15 хвилин до закінчення процесу додаємо спеції і зелень. Охолодити в бульйоні, потім витягаємо і ставимо під гніт хоча б години на 2.

    Домашній бекон маринований


    Інгредієнти:

  • бекон або грудинка з шкірою - не більше 2-х кг;

  • цукор - 2 чайні ложки;

  • сіль - 2 ст. ложки;

  • сухі спеції (див. вище попередні рецепти);

  • оцет фруктовий натуральний 3-5% (краще винний світлий) - 3-5 с. ложок;

  • сік лимона і/або лайма;

  • ром, столове домашнє світле вино або виноградний бренді - 60 мл;

  • часник;

  • ароматна свіжа зелень, в тому числі, листя чорної смородини (тільки не цибуля).
  • Бекон в домашніх умовах


    Приготування
    Бекон у вигляді великих шматків шпигуємо часником, закладаємо компактно в тісний контейнер і заливаємо маринадом, приготованим з решти інгредієнтів. Контейнер накриваємо і ставимо в холодильник на 3-е суток. В процесі маринування шматки перевертаємо, коли бекон готовий, витягаємо і ставимо під гніт. Для додання паназіатського відтінку смаку можна додати в маринад трохи соєвого соусу. Маринований домашній бекон вже готовий до вживання, але якщо хочете, можна його тепер запекти (див. вище) або закоптити, використовуючи натуральні фруктові тирса (копчення, взагалі, окрема тема).