Ні, це слово не з французької язика, незважаючи на зовнішню схожість звучання, це блюдо - дагестанські пельмені. Подібні страви є в багатьох народів. Від звичайних пельменів курзе відрізняються особливим способом ліплення і трохи більш гострою начинкою. Відомо безліч рецептів курзе з яєчного і простого тіста з м'ясом, з сиром, з картоплею.
Загальний рецепт тіста для курзе
Інгредієнти: борошно пшеничне - 25-3 склянки; вода - 1 склянка; сіль - 05 ч. ложки; яйце куряче - 1 шт. (необов'язковий компонент). Приготування Просіваємо борошно в миску або на робочу поверхню гіркою. Робимо поглиблення, додаємо сіль, яйце і, підливаючи води, замішуємо тісто. Тісто треба ретельно вимісити, воно повинно вийти досить крутим.Тісто таке ж, як для звичайних пельменів.
Якщо готуєте традиційні курзе з м'ясом, краще скласти фарш для начинки з баранини, яловичини і/або птиці (основна маса населення Дагестану не їсть свинину з релігійних міркувань), зрозуміло, для мусульман краще готувати з халяльних продуктів.
Рецепт курзе з м'ясом
Інгредієнти: не занадто пісне м'ясо (баранина і/або яловичина, конина , м'ясо птиці) - близько 500-600 г; цибуля ріпчаста - 1-3 шт.; перець чорний і запашний мелений (можна і інші сухі мелені спеції); сіль. Приготування Очищений лук, а з ним чисте м'ясо без кісток і хрящів пропустимо через м'ясорубку з середньою насадкою або подрібнити за допомогою кухонного процесора. Присолим фарш і приправимо спеції. Тісто розгортаємо в пласт і вибиваємо кружечки за допомогою склянки. На кожен кружечок тіста кладемо ложечкою порцію м'ясної начинки і щільно защипуємо краю «кіскою». Повинні виходити акуратні довгасті вироби. Варимо курзе в киплячій підсоленій воді протягом 6-10 хвилин, виймаємо шумівкою. При відварюванні курзе щоб уникнути прилипання можна в каструлю з киплячою підсоленою водою, додати трохи рослинної олії (1-2 ч. ложки). Подавати це блюдо треба обов'язково з соусом. Це може бути сметанно-часниковий соус
(сметана + часник, рубана зелень) або кавказька аджика (помідори + солодкий перець + гострий червоний перець і часник), можливі і інші варіанти соусів, це вже справа смаку.
Якщо готуєте курзе з картоплею, просто пюрируйте зварену картоплю (можна приправити його невеликою кількістю вершкового масла і меленим чорним перцем, додати рубаний кріп).
Якщо готуєте курзе з сиром, трохи присолите сир, якщо він занадто сухий, додати трохи сметани, можна також додати рубаний кріп.