Бешбармак - традиційна і досить популярне блюдо, яке прийшло до нас з Казахстану і дуже полюбилося російського народу. Зазвичай його готують з баранини, конини або навіть яловичини. Але не всі люди переносять ці види м'яса, тому їх спокійно можна замінити куркою або індичкою. Отже, в результаті простих дій на вашому столі вже приблизно через годину буде готове смачне, надзвичайно ароматне, оригінальне і дуже ситне блюдо. Сьогодні ми розповімо вам, як приготувати приголомшливий бешбармак з курки, а потім ви можете вносити свої корективи і експериментувати, додаючи різні спеції і овочі.
Рецепт курячого бешбармака
Інгредієнти: курка - 15 кг; цибулина - 3 шт.; масло рослинне - 2 ст. ложки; спеції; свіжа зелень - 30 р. Для тіста:
борошно пшеничне - 25 склянки; куряче яйце - 3 шт.; масло рослинне - 1 ст. ложка; вода або бульйон - 1 ст. Приготування Для приготування бешбармака з курки тушку птиці миємо, обсушуємо, ріжемо на шматочки і викладаємо в каструлю. Заливаємо водою так, щоб вона повністю покрила м'ясо, і ставимо на плиту. Коли бульйон закипить, знімаємо шумівкою пінку, зменшуємо вогонь і варимо приблизно 25 години, до готовності курки. Хвилин за 30 до готовності кидаємо в бульйон сіль і спеції за смаком. Тепер давайте займемося тестом. Для цього в миску з просіяним борошном, додаємо дрібку солі, розбиваємо яйця, вливаємо рослинне масло і охолоджений бульйон. Замішуємо руками досить круте тісто, загорнути його в харчову плівочку і прибираємо хвилин на 30 в холодильник. Після цього дістаємо тісто, ділимо на 2-3 однакові частини і кожну розкачуємо в тоненький пласт. Нарізаємо ромбиками розміром приблизно 7 сантиметрів і залишаємо підсихати на столі або обробній дошці. Чистимо цибулину, шаткуємо кільцями й обсмажуємо на розігрітій маслечко майже до готовності. Потім додаємо кілька столових ложок бульйону і тушкуємо цибулька кілька хвилин, накривши зверху кришкою. Готову курку акуратно виймаємо з гарячого бульйону і залишаємо остигати. Бульйон ж обережно проціджуємо в іншу чисту каструлю, доводимо до кипіння і відварюємо в ньому ромбики з нашого тесту. М'ясо курки знімаємо з кісток, розбираємо на волокна і викладаємо на красиве блюдо. Поверх м'яса кладемо цибульну обжарку, а зверху покриваємо овочі звареними шматочками тіста. Потім наливаємо трохи бульйону і посипаємо блюдо свіжої рубаною зеленню.
Бешбармак з курки в мультиварці
Інгредієнти: куряче філе - 300 г; макарони черепашками - 300 г; цибулина - 1 шт.; кип'ячена вода - 15 л; часник - 2 зубчики; свіжа зелень; томатна паста - за смаком; моркву, селеру, лавровий листочок - для бульйону. Приготування Для початку давайте підготуємо всі необхідні нам продукти. Для цього в ємність мультиварки кладемо філе куряче, очищену цілу морква, коріандр, корінь селери, лавровий листочок і спеції. Потім наливаємо в каструлю кип'яченої води, закриваємо прилад кришкою і виставляємо на 2 години програму «Суп». Цим часом в каструльці на плиті відварюємо макарони. Чистимо цибулину, шаткуємо півкільцями, заливаємо готовим бульйоном і залишаємо постояти. Готовий бульйон в результаті повинен являти собою густу масу. Розварені макарони «черепашки», які перетворилися на пластинки, товстим шаром викладаємо в миску, зверху присипаємо дрібно рубаним очищеним цибулею і прикрашаємо страву зеленню. Далі поливаємо бешбармак за бажанням кетчупом і обов'язково підсолюємо. При подачі на стіл, бульйон виливаємо в окрему пиалку, а гущу викладаємо в іншу тарілку.