Кролятина - чудове дієтичне м'ясо ніжне, майже повністю (на 90%) усваивающееся в організмі людини. З м'яса кролика можна приготувати найрізноманітніші страви, різними способами, але найкраще кролятину гасити.
Розповімо, як можна приготувати смачне рагу з кролика.
Загальне правило: при купівлі кролика бажано вибирати тушки молодих тварин (до 7 місяців) з більш світлим м'ясом.
Рагу з кролика з картоплею - рецепт
Інгредієнти: кролик - 1 тушка вагою близько 1 кг; картопля - 8 шт.; морква - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; мелені спеції (лаврове листя, запашний перець горошинами, гвоздика, насіння коріандру; зелень петрушки, кінзи; лимон; часник; масло рослинне (наприклад, оливкова) для обсмажування. Приготування Разрежем тушку кролика на шматки по суглобам і помістимо в ємність з холодною водою години на 3 після чого промиємо і замаринуем в соку лимона хвилин на 20 а потім ще раз ретельно промиємо. Очищений лук наріжемо чверть кільцями, моркву дрібними довгастими шматочками. У сотейнику розігріємо масло. Злегка спассеруем цибулю до зміни відтінку, потім додамо моркву, м'ясо, а також спеції і перемішати. Тушкуємо, прикривши кришкою протягом близько 40 хвилин, часом перемішуємо, при необхідності можна підлити води. Додаємо в сотейник крупно нарізану картоплю (дрібний можна цілком). Тушкуємо до готовності картоплі. Коли рагу злегка охолоне, додаємо часник і зелень (подрібнені).
Слідуючи цим же рецептом, готуємо рагу з кролика з картоплею в сметані. Сметану додаємо, коли рагу вже майже готове, не варто піддавати цей продукт довгої термічній обробці.
Рагу з кролика з овочами
Інгредієнти: кролик - 1 шт. вагою близько 1 кг; гарбуз - близько 300 м; брокколі або кольорова капуста - близько 300 м; перець болгарський солодкий - 2 шт.; цибуля - 1 шт.; мелені спеції (лаврове листя, запашний перець, гвоздика, ягоди ялівцю); мелені спеції (тертий мускатний горіх, коріандр, шафран, червоний перець пекучий); вино рожеве і біле (вермут, мускат або коньяк, текіла) - 60-100 мл; олія оливкова; часник; зелень (кінза, розмарин, петрушка). Приготування Вимочуємо розрізаного на шматки кролика у воді з додаванням невеликої кількості натурального винного оцту протягом 3 годин.
У сотейнику злегка пасеруємо на оливковій олії цибулю і додаємо м'ясо. Перемішуємо і тушкуємо з додаванням спецій води і вина протягом близько 40 хвилин часом помішуючи (перші 20 хвилин без кришки, щоб алкоголь випарувався). Додаємо гарбуз, нарізану невеликими довгастими шматочками, брокколі, розібрану на дрібні качанчики і солодкий перець (короткої соломкою) Тушкуємо ще протягом 15-20 хвилин. Трохи охолоджуємо. Присипаємо зеленню і часником перед подачею.