Заєць - бажаний мисливський трофей, смачна дичину. Дуже смачне блюдо - заєць в сметані. За цим рецептом зайця, звичайно ж, краще готувати вдома, але можна і в полупоходних умовах при наявності необхідних продуктів і посуду.
Розповімо, як приготувати кролика в сметані.
М'ясо зайця або дикого кролика, деяким чином, відрізняється від м'яса домашніх кроликів, воно завжди жорсткіше, і тому готується кілька довше, крім того, треба попередньо підготувати особливим чином.
Тушка зайця повинна відлежатися хоча б добу в прохолоді (на холоді тушка може лежати або висіти вниз головою до 3-х тижнів).
Далі зайця треба випатрати і зняти шкірку (це можна робити до або після патрання).
Патрання Підвішуємо зайця за 1 або 2 задні ноги. Внизу підставляємо ємність для витягнутих внутрішніх органів і стоку крові.
Спочатку розрізаємо черевце до грудини і виймаємо печінка, серце, легені (внутрішні органи краще потім приготувати окремо). Видаляємо трахею, стравохід з шлунком і застиглу в грудині кров.
Білування Відрізаємо крайню частину лапок і голову, знімаємо шкірку, як панчоха починаючи з задніх лап, акуратно підрізаючи з'єднання шкурки з тілом. Очищаємо тушку ножем від крові, накопиченої під шкіркою і видаляємо залишилися плівки.
Тепер треба ретельно промити тушку або протерти снігом.
Маринування Кип'ятимо воду (близько 1 л) з корінням петрушки, лаврушкой, запашним перцем і гвоздичкой протягом 8 хвилин. Трохи охолоджуємо маринад і додаємо сіль, трохи оцту (1-2 ст. ложки) або сік 1 лимона і продавлений часник. Зайця разрубаем на шматки і ставимо на добу в ємність з розсолом, маринадом (іноді перевертаємо). Нехай заєць перед тим, як його гасити в сметані, промаринується хоча б протягом 12-ти годин (а краще добу).
Приготування зайця в сметані - рецепт
Зручно готувати в сотейнику або утятнице.
Інгредієнти: заєць, роздвоєний на шматки (м'ясо на кістках) - 1 тушка; цибуля ріпчаста - 2 шт.; сметана натуральна густа - 150-200 мл; перець мелений різних видів; тертий мускатний горіх; ще інші спеції сухі мелені і мелені на розсуд; часник; масло топлене вершкове або рослинне або жир тваринний. Приготування Очищений дрібно нарізаний часник, мелений перець різних видів і тертий мускатний горіх додамо в сметану - нехай настоїться.
Розігріваємо масло або жир в сотейнику і злегка обсмажуємо або пасеруємо дрібно нарізану цибулю. Закладаємо шматки зайця, перемішуємо, зменшуємо вогонь і тушкуємо, прикривши кришкою, іноді перемішуючи, можливо, з додаванням невеликої кількості води і спецій протягом години. Пробуємо на м'якість і, якщо треба, тушкуємо ще хвилин 20. Заливаємо зайця сметанним соусом і прогріваємо на самому малому вогні ще хвилини 3-5 після чого вимикаємо вогонь і даємо постояти хвилин 10. Кипіти сметана не повинна буде несмачно. Зайця, тушкованої в сметані, подаємо з зеленню і будь-яким гарніром (картопля, гречка, горох, полента). Добре також подати гриби в будь-якому вигляді, свіжі овочі або соління і пряну мисливську настоянку.
Рецепт приготування зайця в сметані в духовці
Інгредієнти: заєць, роздвоєний на шматки - 1 тушка; картопля середнього розміру, а краще довгастий дрібний; масло вершкове топлене; сметана - 200-300 мл; гриби свіжі - 200 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; спеції сухі мелені. Приготування Закладаємо в компактну вогнетривку форму очищений картопля не дуже тісно (при необхідності наріжемо його
великими скибочками). Рясно поливаємо картопля розтопленим вершковим маслом і кілька разів струшуємо форму. Шматки зайчатини обмазуємо топленим маслом за допомогою пензля. Викладаємо м'ясо на картоплю і запікаємо в духовці протягом 1 години.
Окремо готуємо гриби в сметані. Обсмажуємо дрібно нарізаний лук, потім додаємо подрібнені гриби, спеції і протушиваем протягом 15 хвилин, після чого заливаємо сметаною. Перемішуємо і прогріваємо 3-5 хвилин.
Коли заєць майже готовий, заливаємо його рівномірно тушкованими грибами з цибулею в сметані і залишаємо форму у вимкненій духовці ще на 20 хвилин.