Рецепт приготування плавленого сиру прийшов до нас зі Швейцарії ще до Першої світової війни. Зараз плавлені сири - дуже поширений продукт в Росії і багато людей дуже люблять і з задоволенням їдять його. Він має не тільки ніжний і м'який смак, але і досить корисний для людини. У порівнянні з твердими сирами, плавлені сири містять менше холестерину і краще засвоюються організмом. Це дуже хороше джерело кальцію і фосфору, які відповідають за стан волосся, нігтів і шкіри. Всі плавлені сири містять дуже багато казеїну - білка, необхідного нашому організму. Ще один плюс сиру - тривалий термін зберігання, приблизно 3-4 місяці.
Ви можете спробувати приготувати цей чудовий продукт у себе вдома. Тим більше рецепт домашнього плавленого сиру досить простий і під силу навіть початківцю кулінару.
Класичний рецепт приготування плавленого сиру в домашніх умовах
Інгредієнти: сир - 1 кг; молоко - 1 ст.; масло вершкове - 4 ст. ложки; сода - 1 ч. ложка; сіль, спеції - за смаком. Приготування Гарненько розтираємо сир з содою і додаємо молоко. Перекладаємо отриману суміш у каструлю і ставимо на слабкий вогонь. Готуємо до тих пір, поки весь сир не розплавиться. Додаємо масло, сіль, спеції за смаком і, помішуючи, доводимо масу до однорідного стану. Поки сир ще гарячий, акуратно розливаємо його по формах і ставимо в холодильник на кілька годин. Готовий плавлений сир можна подавати на стіл як самостійне блюдо, а можна використовувати як соус до будь-яких страв.
Рецепт домашнього плавленого сиру з базиліком і часником
Інгредієнти: сухий сир - 200 г; сода - 05 ч. ложки; часник сушений - 05 ч. ложки; базилік сушений - 1 ч. ложка; сіль - за смаком. Приготування Викладаємо сир в каструльку, додаємо соду і залишаємо на 5-10 хвилин. Ставимо на водяну баню і підігріваємо, постійно помішуючи приблизно 7 хвилин. Сирна маса поступово розплавлятися і перетворюватися в плавлений сир. Коли всі грудочки сиру повністю розчиняться, додаємо сіль, базилік і часник за смаком. Гарненько перемішуємо і ставимо в холодильник для охолодження. Плавлений сир, зварений будинку, готовий!
Рецепт домашнього плавленого сиру з какао
Інгредієнти: сухий сир - 180 г; сода - 05 ч. ложки; какао (порошок) - 05 ч. ложки; цукор або мед - 1 ч. ложка. Приготування Сир викладаємо в каструлю і додаємо соду, какао. Все перемішуємо і залишаємо на 10 хвилин. Ставимо на водяну баню на 5-7 хвилин. За кілька хвилин до закінчення, додаємо цукор або мед і перелити у форму. Ставимо на пару годин в холодильник до повного застигання. Шоколадний плавлений сир будинку готовий! Можете додати поменше какао, тоді у вашого сиру вийде більш карамельний смак.
Рецепт домашнього плавленого сиру з грибами
Інгредієнти: сир домашній - 500 г; яйце - 1 шт.; масло вершкове - 100 г; сода - 05 ч. ложки; гриби; сіль - за смаком. Приготування Викладаємо в глибоку миску сир, яйце, розтоплене вершкове масло і соду. Гарненько збиваємо всі інгредієнти блендером до отримання однорідної маси і солимо за смаком. Потім ставимо сирну масу на водяну баню і готуємо на слабкому вогні 5-7 хвилин, постійно помішуючи. Формочки для сиру змащуємо маслом і на дно кожної трьом на крупній тертці гриби. Розливаємо ще гарячий сир і ставимо в холодильник до повного застигання.
Замість грибів можна використовувати шинку, горіхи або бекон. Все залежить тільки від ваших смакових уподобань.