Козяче молоко - один із самих корисних молочних продуктів. Мало хто знає, що воно навіть корисніше ніж коров'яче. Козяче молоко містить більше білків, а так само легше перетравлюється і краще засвоюється організмом, завдяки чому є дуже корисним продуктом для дитячого харчування. У магазинах ви не знайдете чистого козячого сиру, хіба що продукти, приготовані на його основі. Саме тому якщо у вас є можливість купити свіже козяче молоко, ви цілком можете самі зробити козій домашній сир.
Сир з козячого молока - рецепт
Інгредієнти: козяче молоко - 2 л; оцет - 4 ст. ложки; сіль - 40 г; кмин. Приготування Виготовлення сиру з козячого молока не займає надто багато часу, але вимагає уважності. Для початку зніміть з молока верхній шар вершків, перелийте в каструлю і поставте на середній вогонь. Як тільки молоко закипить, зменшіть вогонь і додайте в молоко оцет. Після додавання оцту постійно помішуйте молоко, щоб воно швидше і краще згорталося. Як тільки все молоко згорнеться, вимкніть вогонь, а молочний згусток перекладіть в марлю і дайте стекти залишку молока. Найкраще марлевий мішок підвісити. Через добу дістаньте згусток з марлевого мішка, посоліть і добре розімніть тісто. Сформуйте коржик і викладіть в товсту сковороду. Поставте сковороду на повільний вогонь. Ваш сир спочатку повинен розтанути, а потім знову загуснути. Як тільки сир загусне, розріжте його на шматки і поки він гарячий, передавайте йому бажану форму. Готовий сир посипте кмином.
Домашній сир з козячого молока з прянощами
Інгредієнти: козяче молоко - 2 л; сметана - 350 г; яйця - 3 шт.; сіль - 3 ст. ложки; базилік (сухий) - 2 ч. ложки; часник (сухий) - 1 ч. ложка; кріп (сухий) - 1 ч. ложка. Приготування Козяче молоко поставте на повільний вогонь і постійно помішуйте.
Яйця збийте зі сметаною і посоліть. У вас повинна вийти однорідна маса, тому краще збивати міксером. Додайте яєчну суміш у молоко і, не перестаючи помішувати, доведіть все до кипіння. Залиште молоко трохи покипіти і процідіть його через марлю, складену в два шари. Що залишився сир в марлі добре перемішайте з кропом, часником і базиліком. Потім зав'яжіть сир в марлю і підвісити, щоб стекла молоко, що залишилося. Через пару годин, коли все молоко збіжить, покладіть марлю з сирним згустком в каструлю під прес. Поставте каструлю в холодне місце, або просто в холодильник. Через 12-13 годин ваш козячий сир в домашніх умовах
готовий.