Ніколи не думали стати сироваром? А даремно! Як не можна до речі до ранкової чашки кави підійде шматочок домашнього голландського сиру або солоної бринзи власного виробництва. Домашній сир приємно здивує вашу сім'ю, а його рецепт тільки здається складним - насправді і часу на приготування домашнього сиру йде небагато, та й молоко подкисшее є куди застосувати. Крім того, ви можете експериментувати в процесі і, додаючи більше солі, отримати бринзу більше схожу на адигейський сир. Або робити сир більш твердим, сильніше віджимаючи під гнітом.
Голландський сир в домашніх умовах
Напевно, купуючи в магазині шматочок апетитного сиру, ви не раз задавалися питанням: як робити домашній сир? Здається, що це досить трудомісткий і складний процес, але насправді все значно простіше. Якщо в наявності є молоко, не обов'язково подкисшее, то спробуйте приготувати домашній сир - його рецепт вас приємно здивує своєю легкістю і простотою.
Інгредієнти: молоко - 3 л; сир - 2 кг; масло вершкове - 100 г; яйця - 1 шт.; сода - 1/2 ч. ложки; сіль - за смаком. Приготування Спочатку молоко доводимо до кипіння і закидаємо сир, попередньо розім'явши його. Потім зменшуємо вогонь і, постійно помішуючи, підсмажуємо. Процес уварювання продовжуємо до тих пір, поки не утворюється сироватка, і сир стане по консистенції нагадувати гуму. Відкидаємо сир на друшляк і притискуємо, щоб стекла сироватка.
Потім розтоплюємо масло в окремій каструльці, додаємо сир і на маленькому вогні помішуємо. Додаємо яйце, сіль і соду, знову добре вимішуємо. Обов'язково стежте, щоб маса не пристав до стінок каструлі. Коли сир придбає консистенцію збитого крему і почне загусати, вимикаємо вогонь. Тепер чекаємо, поки маса трохи охолоне і викладаємо її на стіл. Вимішуємо, надаємо потрібну форму, загортаємо в харчову плівку і кладемо домашній голландський сир у холодильник.
Домашній сир в мультиварці
Якщо у вас подкисло молоко, можете тільки порадіти - тепер у вас з'явилася прекрасна можливість зробити сир в домашніх умовах.
Інгредієнти: молоко кисле - 1 л; яйця - 1 шт.; сіль - 1 ч. ложка. Приготування Збиваємо яйце з сіллю, змішуємо з подкисшим молоком і виливаємо в чашу мультиварки. Встановлюємо таймер в режимі «пиріг» на 20 хвилин. Тим часом застеляємо каструльку марлею, складеною в кілька шарів, або встановлюємо друшляк і вміст чаші виливаємо в каструлю. Загортаємо сир в марлю і ставимо під гніт на кілька годин. Чим довше будете тримати гніт, тим більше рідини вийде з сиру і вийде суші. Якщо ви любите сир більш м'який і еластичний, то після гніту можете замочити його в виділилася сироватці приблизно на 1-2 години.
До речі, рецепт домашнього твердого сиру або бринзи можете додати дрібно нарізану зелень і отримаєте домашній сир із зеленню, який буде не тільки володіти прекрасними смаковими якостями, але і чудово виглядати на столі.
Сир бринза в домашніх умовах
Інгредієнти: молоко - 2 л; яйця - 6 шт.; сіль - 2 ст. ложки; сметана - 400 р. Приготування Закип'ятіть молоко з сіллю, потім збийте яйця зі сметаною і змішайте з молоком. Не припиняючи помішувати, доведіть на невеликому вогні до кипіння, щоб молоко створожилось і відокремилася сироватка. На друшляк викладіть кілька шарів марлі і вилийте отриману суміш. Після того, як сироватка стече, загорніть бринзу в марлю і покладіть під гніт на кілька годин або на ніч. Після цього відправте сир, бринзу в холодильник.