Молочні продукти, безсумнівно, корисні більшості дітей і дорослих з третьою групою крові (принаймні, так вважають багато дієтологів).
Одним з найбільш спірних молочних страв є молочні супи - деяким людям вони подобаються, інші ж ні за що не погодяться їсти таку їжу. Так чи інакше, для тих, кому подобається (і тих, кому необхідно при різних дієтах), наводимо рецепти молочних супів з галушками. Зрозуміло, для галушок краще використовувати спельтове або шпалерний цільнозернове борошно, можна - в суміші з борошном інших злаків (гречаної, вівсяної, рисової, лляний та ін).
Молочний суп з картопляними галушками
Ви думаєте, що молочний суп це нудно і без смаку? А такий?
Інгредієнти: молоко середньої жирності - 3 склянки; картопля середнього розміру - 4-6 шт.; яйце куряче - 1-2 шт.; борошно пшеничне (можна в суміші з гречаної або рисової) - близько 05-1 склянки; часник - 2 зубчики; паприка мелена; сухі мелені спеції (наприклад, суміш каррі); зелень свіжа різна (цибуля, петрушка, кріп, кінза); сир твердий - близько 100-150 р. Приготування Зваримо картопля будь-яким способом і пюрируем його. У пюре додамо яйце і борошно, тісто не повинно бути рідким. Ретельно промесим і скачаємо тісто нетовстий «ковбаскою». Розрізаємо її на галушки (крок - близько 1 см) і викладаємо їх на чисту дощечку. Можна трохи по-іншому: скачати з картопляного тіста невеликі кульки приблизно однакового розміру.
Сполоснем каструлю холодною водою (це, щоб не пригоріло) і заллємо молоко. Зменшуємо вогонь і закидаємо в каструлю з киплячим молоком галушки . Доводимо до кипіння на середньому вогні, при цьому галушки повинні спливти. Знову доводимо до кипіння і проварюємо протягом 5-8 хвилин, залежно від розміру. Додаємо в суп сухі мелені спеції і шматочок вершкового масла або трохи вершків - для смаку. Розливаємо суп по тарілках або суповим чашках. Галушки зручніше порційно розподілити шумівкою. Посипаємо сумішшю тертого сиру з рубаними зеленню і часником.
Молочний суп з ванільними галушками
Інгредієнти: молоко середньої жирності - 3 склянки; борошно пшеничне (можна в суміші з борошном інших злаків) - близько 1 склянки; яйце куряче - 1-2 шт.; горіхи мелені (наприклад, волоські або фундук) - близько 50-100 г; мускатний горіх тертий - 1 щіпка; натуральна ваніль - 1 щіпка; шафран; кардамон; масло вершкове натуральне або вершки - трохи для смаку; насіння кунжуту - 2 ст. ложки; сир тертий - близько 100 р. Приготування Горіхи в принципі можна використовувати будь-які, які вам більше подобаються. Можна використовувати і прожарений арахіс (який горіхом не є), тільки слід враховувати, що ці боби дуже калорійні. Горіхи слід перемолоти або дрібно нарубати будь-яким зручним способом. Змішуємо подрібнені горіхи, яйце і борошно, додаємо мускатний горіх і щіпку ванілі. З тіста формуємо галушки будь-яким зручним способом (див. вище, попередній рецепт).
Споліскують холодною водою каструлю, заливаємо молоко і доводимо на середньому вогні до кипіння. Зменшуємо вогонь і закидаємо галушки. Чекаємо, поки вони спливуть, і проварюємо протягом 5-8 хвилин.
Додаємо насіння кунжуту і шматочок вершкового масла (або трохи вершків). Приправляємо суп шафраном і кардамоном. Розливаємо по тарілках і присипаємо тертим сиром.
Можна ще насипати в кожну тарілку потроху кукурудзяних пластівців і пропареного родзинок - так теж буде смачно.
Щоб зробити молочний суп з галушками солодким, можна додати (краще індивідуально в кожну тарілку) трохи натурального квіткового меду, в цьому випадку суп не повинен бути гарячим. Чи можна замість меду додати трохи солодкого насиченого натурального фруктового сиропу (наприклад, малинового, вишневого або красносмородинного).