Вернуться назад Распечатать

Грецький йогурт

Грецький йогурт
Грецький йогурт своїм смаком нагадує простий йогурт без добавок, однак технологія приготування зробила цей продукт більш густим. Збільшення густоти досягається шляхом видалення надлишків сироватки з простого йогурту. У підсумку отримує продукт з високим вмістом білка і низьким вмістом вуглеводів і жирів.
У кулінарії грецький йогурт здобув популярність із-за здатності не згортатися під час термічної обробки. Саме тому страви з грецьким йогуртом легко піддаються запікання і зберігають приємну консистенцію.
У виробничих умовах з фільтрацією йогурту ніхто не заморочується. Найчастіше молоко загущується штучно, і на виході ми отримуємо продукт з цілою купою непотрібних добавок і високим вмістом сухого молока.
Щоб убезпечити себе і свою сім'ю, рекомендуємо готувати грецький йогурт в домашніх умовах.

Рецепт грецького йогурту


Інгредієнти:

  • бактеріальна культура для приготування йогурту - 2 ст. ложки;

  • молоко - 4 ст.


  • Приготування
    Молоко доводимо до легкого кипіння і знімаємо з плити. Залишаємо молоко охолонути під кришкою до температури 43-45 градусів. Відбираємо приблизно склянку молока і розвести в ньому бактеріальну культуру. Вливаємо молоко із закваскою до решти молока і ретельно перемішуємо. Не забуваємо про стерильності все це час. Ретельно вимийте руки і поверхня перед готуванням, обдайте ложку і склянку окропом. В іншому випадку, непотрібна мікрофлора активно розмножиться в суміші і йогурт не вийде.
    У духовці включаємо світло і ставимо в неї ємність з молоком. Генерованого тепла буде достатньо для заквашування. Зберігати тепло можна також обернувши ємність з молоком теплою ковдрою.
    Готовий йогурт виливаємо поверх 3 шарів марлі, розміщеної над каструлею. Ставимо йогурт процеживаться в холодильнику на кілька годин.
    Грецький йогурт можна готувати в мультиварці з режимом "Йогурт" протягом 8 годин. Смачний грецький йогурт виходить і в йогуртниці, час приготування залежить від марки вашого пристрою і вказано в інструкції до нього.

    Грецький соус з йогурту


    Інгредієнти:

  • грецький йогурт - 3 ст.;

  • сік лимона - 3 ст. ложки;

  • часник - 1 зубчик;

  • огірок - 1 шт.;

  • сіль, перець - за смаком;

  • кріп.


  • Приготування
    Йогурт змішати з подрібненим кропом і лимонним соком. Додаємо до суміші пропущений через прес часник і натертий огірок. Приправляємо соус сіллю і перцем за смаком.

    Панакота з грецьким йогуртом


    Інгредієнти:

  • вершки - 2 ст.;

  • ваніль - 1 стручок;

  • цукор - 1/2 ст.;

  • желатин - 1 1/2 ч. ложки;

  • молоко - 1/2 ст.;

  • грецький йогурт - 1/2 ст.


  • Приготування
    Вершки ставимо на вогонь разом з розрізаним навпіл ванільним стручком. До вершків додаємо цукор і доводимо їх до легкого кипіння. Витягаємо ванільний стручок, до вершків додаємо желатин і залишаємо його набрякнути на 5 хвилин. Після, розчиняємо желатин в вершках і додаємо грецький йогурт. Розливаємо суміш по формах і ставимо охолоджуватися в холодильнику близько 6 годин.

    Салат з грецьким йогуртом


    Інгредієнти:

  • куряче філе - 2 шт.;

  • грецький йогурт - 3 ст. ложки;

  • виноград - 1 ст.;

  • селера - 1 шт.;

  • сіль, перець - щіпка;

  • мікс салату - 4 ст.;

  • Грецький йогурт

  • горіхи пекан.


  • Приготування
    Підсолену воду доводимо до кипіння і відварюємо в ній куряче філе близько 15 хвилин. Готове філе остуджуємо і грубо нарізаємо, або розбираємо на волокна.
    Селеру нарізаємо невеликими скибочками, виноград розрізаємо навпіл, при необхідності, видаляємо кісточки. Підготовлені інгредієнти змішуємо разом в салатник і заправляємо грецьким йогуртом. За смаком також додаємо сіль і перець. Перед подачею посипаємо салат горіхами пекан.