Йогурт - відмінний варіант для сніданку або просто перекусити. Це не тільки смачний, але і дуже корисний продукт. У магазинах, на жаль, найчастіше зустрічаються не зовсім натуральні продукти, користі від яких небагато. Зараз ми вам розповімо, як самостійно з молока зробити йогурт .
Йогурт з козячого молока
Інгредієнти: молоко козине - 1 літр; закваска - 2 ст. ложки. Приготування Молоко попередньо кип'ятимо, а потім остуджуємо приблизно до 40 градусів. Додаємо закваску в молоко і ретельно перемішуємо. Розливаємо суміш з чистим баночках і поміщаємо в йогуртницю. Залишаємо годин на 8. Після чого відразу прибираємо в холодильник. У процесі приготування йогурт чіпати не можна, інакше можна все зіпсувати.
Йогурт зі сметани та молока
Інгредієнти: молоко - 1 літр; сметана 15 %-ной жирності - 1 ст. ложка. Приготування Молоко (якщо ультрапастеризоване, то кип'ятити не треба, інакше кип'ятимо і остуджуємо) наливаємо в каструлю і нагріваємо до 36 градусів. У тепле молоко кладемо 1 столову ложку сметани і добре розмішуємо.
Виливаємо суміш у банку. Ставимо її в каструлю і вливаємо в неї гарячу воду по «плечики» банки. Накриваємо каструлю кришкою, а банку в ній залишаємо відкритими. Закутуємо каструлю великим махровим рушником і залишаємо годин на 8. Якщо хочеться отримати солодкий йогурт, молоко можна підсолодити ще до закладки закваски. Готовий йогурт зберігаємо в холодильнику не більше 4 днів.
Йогурт зі знежиреного молока
Інгредієнти: знежирене молоко - 1 літр; натуральний йогурт - 3 ст. ложки. Приготування Кип'ятимо Молоко, потім знімаємо з вогню і охолоджуємо приблизно до 37-40 градусів. Якщо утворилася пінка, знімаємо її. Додаємо в молоко йогурт і перемішуємо. Розливаємо молоко по ємностях, які потім встановлюємо в каструлю з теплою водою. Накриваємо ємність кришкою або харчовою плівкою і залишаємо годин на 6. Після цього перевіряємо, якщо йогурт ще не загус, залишаємо ще на трохи.
Йогурт з топленого молока
Інгредієнти: пряжене молоко - 1 літр; йогурт - 2 ст. ложки. Приготування Йогурт, який використовуємо в якості закваски, змішуємо з топленим теплим молоком . Якщо є йогуртниця, то розливаємо в баночки і поміщаємо в неї на 6-8 годин. Якщо ж такої немає, то можна вилити суміш у каструлю, закутати її ковдрою і залишити годин на 8. Готовий йогурт прибираємо в холодильник, щоб він загус.